Pileća jaja mogu pružiti jeftine mogućnosti za istraživanje raka

Pileća jaja mogu pružiti jeftine mogućnosti za istraživanje raka

U radu objavljenom u npj Imaging, Kingovi istraživači su procenili upotrebu oplođenih kokošjih jaja kao alternativnog modela koji može da reši i etička i ekonomska pitanja za pretklinička istraživanja raka.

Upotreba životinjskih modela u istraživanju raka je glavni doprinos kliničkom razvoju lekova i dijagnostičkog snimanja. Međutim, iako su alati od neprocenjive vrednosti, trenutni standard korišćenja modela miša za rekreaciju bolesti je skup, vremenski intenzivan i komplikovan i promenljivim stopama tumora i povezanim razmatranjima dobrobiti.

Oplođena kokošja jaja sadrže visoko vaskularizovanu membranu, poznatu kao pileća horioalantoična membrana (CAM), koja može da obezbedi idealno okruženje za rast i proučavanje tumora, ali do danas je relativno malo studija koristilo CAM za pileće za procenu novih radiofarmaceutika.

„Ovaj rad podržava slučaj upotrebe CAM-a za pile kao održivije, jeftine zamene za mišje modele raka, sa rezultatima koji pokazuju da je moguće kultivisati tumore za snimanje za 7 dana koristeći ovaj pristup. 12 oplođenih jaja koštaju samo 45 funti, uz nulte troškove održavanja—ušteda od 97% u poređenju sa standardnim ksenotransplantatom miša.“

„Ali što je još važnije, ova jaja su pružila izuzetne slike tumora koje su nam omogućile da procenimo isporuku lekova koji ciljaju tumor i efekte terapije zračenjem. U početku sam mislio da će sve što proizvodimo je kajgana, ali ovaj model je bio robustan i svestran, “, kaže dr Tim Vitni, čitalac molekularne slike na Školi za biomedicinsko inženjerstvo i nauke o slikama.

„Testiranje novih agenasa za snimanje u ćelijama karcinoma u kulturi je koristan prvi korak, ali nas vodi samo tako daleko – teško je znati kako bi agens za snimanje koji radi u petrijevoj posudi funkcionisao u telu. Napredovanje do mišjih modela raka je izuzetno skupo i dugotrajno, i strogo je regulisano (iz veoma dobrog razloga).“

„Rast tumora u kokošijem jajetu je zanimljiv međukorak koji bi mogao ubrzati razvoj agenasa za snimanje uz delić cene. Veoma sam zadovoljan što vidim da je ovaj rad objavljen — beskrajne igre reči jajeta nisu bile žumance“, kaže dr Ričard. Southvorth, Reader in Cardiac Molecular Imaging.

Da bi bio široko prihvaćen kao model za radiofarmaceutska istraživanja, mora se uspostaviti jednostavan protokol za upotrebu CAM-a za pile. U tom cilju, istraživači su koristili studije direktnog poređenja kako bi testirali održivost CAM pristupa pilića u odnosu na modele miša i demonstrirali njegov potencijal za postizanje novog razvoja radiotracera i brže procenjivanje odgovora na tretman kod ispitanika.