Glavni turski tužilac predlaže ponovno uvođenje smrtne kazne za femicid

Glavni turski tužilac predlaže ponovno uvođenje smrtne kazne za femicid

Glavni tužilac turskog Vrhovnog apelacionog suda, Bekir Šahin, predložio je vraćanje smrtne kazne za ubistva žena, rekavši da su doživotne kazne zatvora uz otežavajuće okolnosti u nekim slučajevima nedovoljne.

On je to izjavio u intervjuu za CNN Turk.

Prema rečima glavnog tužioca Turske, doživotna zatvorska kazna za ubistvo žena ne sprečava druge da počine iste zločine.

„Smatram da bi kazna za osuđene (za ubistvo žene. – Red.) trebalo da bude smrtna kazna. Smrtna kazna treba da bude kazna za neke zločine. Osoba koja je ubila trudnicu treba da bude osuđena na smrtnu kaznu, a ne doživotni zatvor „zatvor uz otežavajuće okolnosti“, rekao je Šahin.

Istovremeno je odbio da poveže zločine nad ženama i povlačenje Turske iz Istanbulske konvencije Saveta Evrope, posvećene borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Povlačenje iz Istanbulske konvencije nema nikakve veze sa ubistvima žena. One se dešavaju bez obzira na ugovor“, rekao je tužilac.

U Turskoj se smrtna kazna u praksi ne primenjuje od 1984. godine. Godine 2004. zemlja ga je zvanično zabranila u sklopu reformi koje su osmišljene da olakšaju njen ulazak u Evropsku uniju.

Femicid i nasilje nad ženama i dalje su problem u Turskoj. Prema turskoj nevladinoj platformi „Zaustavićemo femicid“, u Turskoj su 2023. godine muškarci ubili najmanje 315 žena, a još 248 je umrlo pod sumnjivim okolnostima.

U julu 2021. Turska se zvanično povukla iz Istanbulske konvencije, koja zahteva od vlada da donesu zakone za krivično gonjenje onih koji su krivi za nasilje u porodici i slično zlostavljanje, kao i za silovanje u braku i sakaćenje ženskih genitalija.