PKS: Do 15. januara otvorene prijave za poslodavce za dualno obrazovanje

PKS: Do 15. januara otvorene prijave za poslodavce za dualno obrazovanje

Svi zainteresovani poslodavci mogu da se prijave za realizaciju dualnog modela obrazovanja do 15. januara, za neki od čak 83 obrazovna profila koji su u ponudi za školsku 2024/2025. godinu, najavili su danas iz PKS.

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević kaže da oni tradicionalno, u ovom periodu godine, rade na prikupljanju potreba privrede za kadrovima.

„Poslodavci iskazuju potrebe za učenicima različitih obrazovnih profila putem specijalizovanog veb portala dualnog obrazovanja. Među 83 obrazovna profila nalazi se i 10 novih, a kao oni za kojima postoji velika potreba na tržištu rada izdvajaju se vozač motornih vozila, tehničar elektronike i automatike, elektrotehničar za elektroniku na vozilima i dr. Na bazi potreba privrede kroz institucionalno pratnerstvo i saradnju Ministarstva prosvete i Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Srbije biće kreiran Plan upisa u srednje škole za narednu školsku godinu“, objašnjava Kovačević.

Prvi put otkada je dualni model obrazovanja zaživeo u Srbiji, predviđena je mogućnost finansijske podrške školama i privredi na osnovu Uredbe koju donosi Vlada Republike Srbije za svaku školsku godinu.