Najveći muški primerak najotrovnijeg pauka na svetu pronađen je u Australiji

Najveći muški primerak najotrovnijeg pauka na svetu pronađen je u Australiji

Sa očnjacima koji bi mogli da probiju ljudski nokat, najveći muški primerak najotrovnijeg pauka na svetu pronašao je novi dom u Australijskom parku reptila gde će pomoći u spasavanju života nakon što ga je jedan član javnosti slučajno otkrio.

Smrtonosni pauk sidnejske mreže nazvan „Herkules“ pronađen je na centralnoj obali, oko 50 milja severno od Sidneja, i prvobitno je predat lokalnoj bolnici, saopštio je Australijski park reptila u četvrtak.

Eksperti za pauke iz obližnjeg parka su ga pronašli i ubrzo shvatili da je to najveći muški primerak ikada primljen od javnosti u Australiji.

Pauk je imao 7,9 centimetara (3,1 inča) od stopala do stopala, nadmašivši prethodnog rekordera parka iz 2018. godine, mušku levkastu mrežu po imenu „Kolos“.

Sidnejski pauci obično imaju dužinu od jednog do pet centimetara, pri čemu su ženke generalno veće od mužjaka, ali ne tako smrtonosne. Uglavnom se nalaze u šumskim područjima i prigradskim baštama od Sidneja, najnaseljenijeg grada u Australiji, do priobalnog grada Njukasla na severu i Plavih planina na zapadu.

„Herkules“ će doprineti programu protiv otrova u parku reptila. Bezbedno uhvaćeni pauci koje preda javnost podvrgavaju se „muženju“ da bi se izvukao otrov, neophodan za proizvodnju protivotrova koji spasava živote.

„Navikli smo da parku doniramo prilično velike paukove sa levkastom mrežom, ali dobijanje ovako velike muške mreže je kao da dobijete džekpot“, rekla je Ema Teni, čuvar pauka u Australijskom parku reptila. „Dok su ženke pauka od levkaste mreže otrovne, mužjaci su se pokazali kao smrtonosniji.

„S obzirom da u našoj kolekciji imamo mušku mrežu ove veličine, njegova količina otrova bi mogla biti ogromna, što bi se pokazalo neverovatno vrednim za program otrova u parku.

Od početka programa 1981. godine, u Australiji nije bilo smrtnih slučajeva od ujeda pauka.

Nedavno kišno, vlažno vreme duž istočne obale Australije obezbedilo je idealne uslove za napredovanje pauka sa levkastom mrežom.