Američki sud otkriva imena povezana sa Epštajnom

Američki sud otkriva imena povezana sa Epštajnom

Imena skoro 200 ljudi navedenih u građanskoj tužbi iz 2015. koju je pokrenula tužiteljka Džefrija Epštajna Virdžinija Đufre objavio je američki sud, pošto su pod pečatom otkako je slučaj rešen 2017. godine.

Stotine sudskih podnesaka sa imenima otpečaćene su prošlog meseca po nalogu američke okružne sudije Lorete Preske, a portparol suda je rekao da će oni biti javno objavljivani počevši od 1. januara. Dosijei objavljeni u sredu uključuju imena milijardera Glena Dubin i njegov bivši privatni kuvar Rinaldo Rico, bivši izvršni direktor Victoria’s Secret Lek Vekner, Toni Figueroa i David Copperfield, i mnogi drugi.

Javne ličnosti visokog profila, kao što su bivši američki predsednik Bil Klinton i britanski princ Endru, takođe su bile uključene, ali su već bile javno imenovane u vezi sa slučajem.

Iako evidencija letova pokazuje da je Klinton u nekoliko navrata putovao Epstajnovim privatnim avionom i da je najmanje jedan svedok naveden u sudskim spisima tvrdio da mu se sviđaju „mlade“ devojke, portparol bivšeg predsednika je 2019. rekao da Klinton nije razgovarao sa Epstajnom u više od jedne decenije i nije znao za bilo kakvu kriminalnu aktivnost u vreme kada ga je poznavao.

Sudski zapisnici objavljeni u sredu takođe navode da je princ Endrju „opipao“ ženu u Epstajnovoj kući na Menhetnu 2001. U odvojenom slučaju koji je Đufre pokrenula protiv britanskog kraljevskog člana navodi se da je ona nekoliko puta bila naterana na seks sa princom Endrjuom dok je bila maloletna, iako je slučaj je prošle godine rešen van suda. Iako je priznao prijateljstvo sa Epštajnom, princ Endrju i dalje negira sve optužbe.

Potpuna lista imena uključuje poznate Epštajnove saradnike, kao i svedoke, žrtve i druge koji su slučajno povezani sa slučajem klevete. Imena maloletnih žrtava koje nisu svedočile ostaće zapečaćena, kaže sudija Preska, koja je takođe dozvolila pojedincima da se žale na oslobađanje određenih dokumenata.

U jednom slučaju, advokat osobe identifikovane samo kao „J. Doe 107’ je tražila da se ime njihove klijentice drži u tajnosti, napominjući da ona živi u „kulturno konzervativnoj zemlji“ i da se „plaši da njeno ime bude objavljeno“ s obzirom na prirodu slučaja. Sudija sada razmatra zahtev.

Dokumenti se odnose na tužbu za klevetu iz 2015. koju je Đufre pokrenula protiv Epštajnove poverljive osobe Ghislen Maksvel, koja je kasnije rešena van suda. Maksvel je od tada osuđena na 20 godina zatvora nakon što je optužena za dovođenje žrtava za Epstajna.

U slučaju iz 2015, Đufre je tvrdila da su je Maksvel i Epštajn uputili da ima seks sa muškarcima počevši od samo 17 godina, kao i da ju je sam Epštajn takođe seksualno zlostavljao.

Epštajn je optužen za nekoliko krivičnih dela seksualne trgovine 2019. godine, ali je pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u Njujorku pre nego što je slučaj došao pred sudiju. Smrt je proglašena samoubistvom, a Ministarstvo pravde je kasnije otkrilo da je nemar zatvorskog osoblja omogućio Epstajnu da sebi oduzme život u pritvoru.