Mapiranje mreže gena koja reguliše glikanski sat starenja

Mapiranje mreže gena koja reguliše glikanski sat starenja

Novi istraživački rad je objavljen u Starenju, pod nazivom „Mapiranje mreže gena koja reguliše glikanski sat starenja“.

Glikani su esencijalna strukturna komponenta imunoglobulina G (IgG) koja modulira njegovu strukturu i funkciju. Međutim, regulatorni mehanizmi koji stoje iza ove složene posttranslacione modifikacije nisu dobro poznati.

Prethodne studije asocijacije na nivou genoma (GVAS) identifikovale su 29 genomskih regiona uključenih u regulaciju glikozilacije IgG, ali samo nekoliko je funkcionalno potvrđeno. Jedna od ključnih funkcionalnih karakteristika IgG glikozilacije je dodavanje galaktoze (galaktozilacija), osobina za koju se pokazalo da je povezana sa starenjem.

U ovoj novoj studiji, istraživači su izvršili GVAS galaktozilacije IgG (N=13,705) i identifikovali 16 značajno povezanih lokusa, što ukazuje da je IgG galaktozilacija regulisana složenom mrežom gena koja se proteže izvan enzima galaktoziltransferaze koji dodaje galaktozu IgG glikanima.

„Ovde smo sproveli GVAS fenotipova galaktozilacije IgG u studiji koja skoro udvostručuje veličinu uzorka (N=13,705) u poređenju sa prethodnim GVAS IgG N-glikoma i fokusirala se na gene sa in silico dokazima za učešće u procesu galaktozilacije IgG “, pišu istraživači.

Određivanje prioriteta gena identifikovalo je 37 gena kandidata. Koristeći nedavno razvijen sistem CRISPR/dCas9, istraživači su manipulisali ekspresijom gena kandidata gena u in vitro ekspresijskom sistemu IgG. Povećanje regulacije tri gena, EEF1A1, MANBA i TNFRSF13B, promenilo je sastav IgG glikoma, što je potvrdilo da su ova tri gena uključena u galaktozilaciju IgG u ovom in vitro sistemu ekspresije.

„Potrebna su dalja istraživanja da bi se u potpunosti razjasnio [] funkcionalni mehanizam koji stoji iza njihove uloge u starenju i da bi se otkrila kompletna mreža interakcija gena koja reguliše složen proces glikozilacije IgG“, zaključuju istraživači.