Nova metoda lečenja mitralne stenoze pokazuje uspeh

Nova metoda lečenja mitralne stenoze pokazuje uspeh

Tim za zdravstvenu strukturnu srčanu bolest Henrija Forda istraživao je i objavio rezultate o uspešnom lečenju teške mitralne stenoze, koristeći intravaskularnu litotripsiju (IVL) u kombinaciji sa perkutanom balon mitralnom valvuloplastikom. Mitralna stenoza, često prisutna kod starijih pacijenata, karakteriše se suženjem mitralne valvule u srcu. IVL je tehnika koja koristi talase zvučnog pritiska za preparaciju kalcifikovanih plakova u arterijama.

Ovo istraživanje je rezultat serije slučajeva koja je obuhvatila 24 pacijenta i pokazala bezbednost i efikasnost ove procedure. Pacijenti koji nisu bili pogodni za druge transkateterske opcije su uspešno lečeni IVL-omogućenom mitralnom valvuloplastikom. Ova minimalno invazivna tehnika se smatra obećavajućom i sigurnom opcijom lečenja za pacijente sa teškom kalcifikovanom mitralnom stenozom koji nisu kandidati za konvencionalnu operaciju na otvorenom srcu.

Ova inovativna metoda pruža nadu za poboljšanje simptoma i kvaliteta života pacijenata sa mitralnom stenozom koji inače ne bi imali mnogo opcija za lečenje. Veće prospektivne studije na populaciji visokog rizika su potrebne kako bi se ovi nalazi potvrdili.