Ukrajina pokazuje interesovanje za japanske laserske topove protiv bespilotnih letelica

Ukrajina pokazuje interesovanje za japanske laserske topove protiv bespilotnih letelica

Ukrajina je izrazila interesovanje za japanske laserske topove protiv bespilotnih letelica koje su sada u fazi prototipa, rekao je ukrajinski ambasador u Japanu Serhij Korsunski.

„Japan razvija sisteme koji će moći da ga zaštite. I zaista imaju prilično jaku industriju koja se ovim bavi. Japan ima laserske topove protiv bespilotnih letelica. Ali to su još uvek eksperimentalni uzorci. Bili bismo zainteresovani za njih, a mi vode razgovore o tome. Imaju elektroniku i imaju lepe radare, što bi i nas zanimalo“, rekao je diplomata.

Korsunski je dodao da Japan već donira opremu za razminiranje koja je vredna za Ukrajinu.

Ambasador je objasnio i da ukrajinska strana pokušava da ubedi širu javnost u Japanu da je pružanje odbrambene pomoći Ukrajini važno jer se određene političke snage suštinski protive pružanju takve bezbednosne pomoći. „Ovo se direktno ne tiče Ukrajine. Oni su suštinski protiv toga da Japan preda oružje“, primetio je ambasador.

Ambasador Japana u Ukrajini Kuninori Macuda je u svom novogodišnjem obraćanju uverio Ukrajince da će podrška njegove zemlje Ukrajini 2024. ostati nepokolebljiva.