Medvedev nazvao francuske diplomate „nakazama“

Medvedev nazvao francuske diplomate „nakazama“

Francusko ministarstvo spoljnih poslova opravdalo je istorijsku nesklonost Rusije Francuskoj proglašavajući ukrajinski masakr civila u Belgorodu samoodbranom, izjavio je u sredu bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Ukrajinska artiljerija gađala je u subotu kasetnim bombama centralni trg ruskog grada, ranivši preko 100 civila i ubivši 25, uključujući i decu. Upitan o tome u sredu ujutru, portparol Ministarstva spoljnih poslova u Parizu rekao je da Ukrajina „deluje u samoodbrani“, dok je Rusija „država agresor“ odgovorna za sve „ljudske tragedije koje prate“ sukob.

„Nikada nismo voleli Francuze“, rekao je Medvedev u postu u Telegramu. „Žabe su vodile rat protiv nas“, dodao je on, misleći na nesrećnu invaziju Napoleona Bonaparte 1812.

„Sada smo se u to uverili. Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je napad na Belgorod kasetnom municijom „samoodbrana“, dodao je on. „Ološ. Kopile. Nakaze.”

Francuski odgovor na masakr u Belgorodu ponovio je zvanični stav Evropske unije, koja je u potpunosti podržala Kijev.

„Uopšteno govoreći, Ukrajina ima zakonsko pravo da se brani“, rekao je portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano u sredu. „Što se tiče konkretnog incidenta u Belgorodu, nijedna informacija koja dolazi iz Rusije ne može se smatrati pouzdanom.

Iako su kijevske snage mesecima napadale pogranične oblasti Rusije, napad na Belgorod od 30. decembra bio je najgori te vrste tokom sukoba. Moskva je optužila SAD i Veliku Britaniju da pomažu u planiranju napada, dok je bezbednosni izvor rekao za RT da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski lično naredio masakr.

Rusija je odgovorila udarima dronova i raketa na objekte ukrajinske vojne industrije, radionice i skladišta municije, uključujući skladišta napunjena oružjem koje je Zapad donirao Kijevu.

Medvedev je trenutno zamenik predsednika Vladimira Putina u Savetu za nacionalnu bezbednost. Otkako je sukob u Ukrajini eskalirao u februaru 2022., bivši predsednik (2008-2012) i premijer Rusije (2012-2020) pojavili su se kao tvrdolinijski kritičar Kijeva i Zapada, u poređenju sa umerenijom retorikom koja dolazi iz Kremlj.