Savetnik za politiku Ministarstva obrazovanja podneo ostavku u znak protesta zbog podrške SAD izraelskom ratu

Savetnik za politiku Ministarstva obrazovanja podneo ostavku u znak protesta zbog podrške SAD izraelskom ratu

U znak protesta zbog ključne vojne podrške Sjedinjenih Američkih Država izraelskom ratu u Gazi, Tarik Habaš, savetnik za politiku Ministarstva obrazovanja imenovan od strane Bajdenove administracije, podneo je ostavku u sredu. Ova ostavka označava još jedan unutrašnji sukob u administraciji u vezi s politikom prema sukobu između Izraela i Hamasa.

Habaš, koji je radio u odeljenju za obrazovanje s ciljem revizije sistema studentskih kredita i rešavanja nejednakosti u visokom obrazovanju, istakao je da su on i drugi „učinili sve što je moguće“ kako bi izrazili svoje neslaganje s unutrašnjom politikom administracije. U skladu s tim, podneo je ostavku kako bi naglasio svoj protest.

Sukobi u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa su doveli do brojnih nesuglasica i zabrinutosti u SAD, a administracija predsednika Bajdena suočila se s pritiscima unutar sopstvenih redova. Odluka da pruži podršku Izraelu naišla je na kritike određenih delova administracije i njihovih savetnika.

Habaševa ostavka označava prvi poznati slučaj ostavke palestinskog porekla iz administracije u znak protesta zbog postupaka predsednika Bajdena u vezi sa sukobom na Bliskom istoku. Pre Habaša, veteran Stejt departmenta Džoš Pol podneo je ostavku u oktobru prošle godine, izražavajući nezadovoljstvo politikom transfera oružja Izraelu.

Bela kuća je zvanično potvrdila Habaševu ostavku i izjavila da mu želi sve najbolje u budućim nastojanjima. Ovo potez govori o dubokim neslaganjima unutar administracije i postavlja pitanje buduće politike SAD prema Bliskom istoku.