Ombudsman: Rusija je „u više navrata odbijala“ da uzme svoje ratne zarobljenike koje je Ukrajina ponudila na razmenu

Ombudsman: Rusija je „u više navrata odbijala“ da uzme svoje ratne zarobljenike koje je Ukrajina ponudila na razmenu

Rusija je više puta odbijala ponude Ukrajine da uzme svoje ratne zarobljenike u sklopu napora za razmenu, rekao Dmitro Lubinec, komesar za ljudska prava Vrhovne rade.

„Rusija je više puta odbijala da uzme svoje zarobljenike koje je Ukrajina ponudila za razmenu. Danas sam dobio još jedan spisak ruskih ratnih zarobljenika koje je Ukrajina ponudila da zameni, a Rusija ga je odbacila“, rekao je Lubinec.

Takođe je primetio da Rusija apsolutno ignoriše Ženevsku konvenciju o postupanju sa ratnim zarobljenicima. „Ruske zatvorenike u Ukrajini su svakog meseca posećivali predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i bili su u kontaktu sa njihovim rođacima. Naši zatvorenici nikada nisu videli predstavnika MKCK-a i niko od njih nije mogao da komunicira sa svojim rođacima niti da primi. pismo od njih. Iznova i iznova beležimo kršenja Ženevske konvencije od strane Rusije“, naglasio je ombudsman.

On je rekao da će zahtevati da MKCK dokumentuje svako kršenje prava ukrajinskih ratnih zarobljenika i zahtevati da ruska strana promeni pristup razmeni. 230 ukrajinskih vojnika vratilo se u Ukrajinu iz ruskog zatočeništva. Među njima je 130 predstavnika Oružanih snaga (od toga 14 pripadnika mornarice), 55 pripadnika nacionalne garde, 38 graničara, policajac i šest civila koji su protivpravno lišeni slobode.

Među vraćenima su i oni koji su imali zvaničan status ratnih zarobljenika, potvrđen preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (182 osobe), kao i neki ukrajinski vojnici koji se vode kao nestali (48).

Među oslobođenima pet je žena. Takođe, 213 bivših ratnih zarobljenika su redovni vojnici i narednici, a jedanaest su oficiri.