Bela kuća krivi republikance za krizu ilegalne imigracije

Bela kuća krivi republikance za krizu ilegalne imigracije

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odgovorila je na političke posledice zbog rekordnog priliva ilegalnih imigranata pokušavajući da krivicu za graničnu krizu prebaci na republikanske zakonodavce.

Dok je predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson predvodio delegaciju republikanaca koja je u sredu posetila američko-meksičku granicu, Bela kuća je izdala saopštenje u kojem optužuje opozicionu stranku da blokira Bajdenove napore da reši krizu. Portparol Bajdena Endrju Bejts osudio je republikance što su odbili da podnesu predsednikov zahtev za hitno finansiranje i optužio ih da imaju „dosije o antigraničnoj bezbednosti“, uključujući i pokušaje da se smanje finansiranje službenika granične patrole.

„Kućni republikanci ponovo ugrožavaju američku nacionalnu bezbednost i ekonomski rast pretnjama gašenjem“, rekao je Bejts u odgovoru na izveštaj da su poslanici obećali da će blokirati finansiranje cele vlade ako Bajden ne zatvori granicu. On je dodao: „Današnje izjave su samo poslednje priznanje republikanaca u Predstavničkom domu da, dok predsednik Bajden i obe stranke u Senatu traže zajednički jezik za rešavanje potreba američkog naroda, njihova konferencija umesto toga bira ekstremnu politiku koja bi izložila američke porodice bespotrebnom bolu .”

Međutim, Bajden je svoj zahtev za finansiranje granične bezbednosti od 6,4 milijarde dolara udružio u paket za hitne slučajeve od 106 milijardi dolara koji uključuje i vojnu pomoć Ukrajini i Izraelu. Većina republikanaca u Predstavničkom domu protiv se nastavku slanja oružja Kijevu, tvrdeći da Bajdenovoj politici nedostaje strategija za okončanje borbi. Zakonodavci su takođe tvrdili da predsednikov plan ne ide dovoljno daleko da zaustavi priliv ilegalnih stranaca u SAD.

Službenici granične patrole su navodno naišli na više od 300.000 ilegalnih imigranata koji su prešli u SAD u decembru, što je rekord svih vremena za jedan mjesec. Ilegalni granični prelazi su porasli otkako je Bajden preuzeo dužnost u januaru 2021. i počeo da razbija imigracione politike svog republikanskog prethodnika, bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Bajdenova administracija pustila je skoro 1,4 miliona ilegalnih stranaca u SAD u poslednjoj fiskalnoj godini, u mnogim slučajevima dozvoljavajući im da ostanu u zemlji dok čekaju sudske rasprave za sumnjive zahteve za azil, prema Centru za imigracione studije u Vašingtonu.

Anketa Univerziteta Monmut objavljena prošlog meseca pokazala je da je Bajdenov rejting opao na rekordno niskih 34%. Samo 26 odsto odraslih Amerikanaca odobrava njegovu imigracionu politiku, što je zabrinjavajuća statistika dok on traži reizbor 2024.

Kritičari Bajdenove politike tvrde da osim što su SAD preplavile ilegalnim strancima, porozne granice nacije ugroze nacionalnu bezbednost. Više od 172 ilegalna imigranta na koje su agenti granične patrole naišli u prošloj fiskalnoj godini označeno je na nacionalnoj listi za nadzor terorista.

Republikanci u Predstavničkom domu planiraju sledeće nedelje da pokrenu postupak opoziva protiv Bajdenovog šefa unutrašnje bezbednosti Alehandra Majorkasa, navodeći kao razlog njegov navodni neuspeh u primeni zakona o imigraciji. „Granična kriza je direktan rezultat politike predsednika Bajdena“, rekao je Džonson u sredu na početku svog graničnog putovanja.