Projekat CicloPlasma: Održivo uklanjanje toksičnih konzervansa iz drvenih zgrada

Projekat CicloPlasma: Održivo uklanjanje toksičnih konzervansa iz drvenih zgrada

U Nemačkoj postoji oko 3 miliona zgrada koje su kontaminirane toksičnim konzervansima za drvo, poput lindana i pentaklorofenola (PCP), korišćenim tokom 1970-ih i 1980-ih godina. Ovi zagađivači su kancerogeni i neurotoksični, a dosadašnje mere za minimiziranje kontaminacije, poput izolacije zaraženih područja ili odlaganja tretiranog drvenog materijala, nisu bile održive ni isplative.

U projektu CicloPlasma, istraživači sa Fraunhofer instituta za građevinsku fiziku IBP razvijaju inovativni pristup za uklanjanje ovih zagađivača. Kombinuju inovativni adsorberski materijal, ciklodekstrin, sa plazma tehnologijom kako bi se postiglo održivo, bezostatak i bezbedno rešenje. Ciklodekstrin se nanosi na drvo kao gel, gde adsorbuje zagađivače, dok plazma tehnologija čisti vazduh od oslobođenih zagađivača.

Ovaj pristup omogućava efikasno uklanjanje opasnih zagađivača na ekološki prihvatljiv način, bez gubitka građevinske supstance. Ciklodekstrin, koji funkcioniše kao adsorber materijal, se nanosi na drvo i potpuno inkapsulira lindan i PCP. Plazma uređaj, koji se koristi za prečišćavanje vazduha, razgrađuje ove zagađivače, čineći ih bezopasnim.

Projekat CicloPlasma se sprovodi u saradnji sa partnerima, uključujući Fondaciju Fraunhofer Future i muzej na otvorenom Glentleiten, gde se trenutno testira tehnologija. Cilj je razviti održivo rešenje koje se može primeniti ne samo na drvene konstrukcije, već i na druge građevinske materijale kao što su beton i košuljice koje sadrže ove toksične konzervanse.