NASA testira 3D štampan, rotirajući detonacioni raketni motor

NASA testira 3D štampan, rotirajući detonacioni raketni motor

Gledajući u budućnost, NASA istražuje nekoliko tehnologija koje će joj omogućiti da postigne neke smele ciljeve. Ovo uključuje povratak na Mesec, stvaranje infrastrukture koja će nam omogućiti da ostanemo tamo, slanje prve misije posade na Mars, istraživanje spoljašnjeg solarnog sistema i još mnogo toga. Ovo se posebno odnosi na pogonske tehnologije izvan konvencionalnih hemijskih raketa i motora. Jedna obećavajuća tehnologija je rotirajući detonacioni motor (RDE), koji se oslanja na jednu ili više detonacija koje neprekidno putuju oko prstenastog kanala.

U nedavnom testu vruće vatre u NASA-inom centru za svemirske letove Marshall u Hantsvilu, Alabama, agencija je postigla novi standard u razvoju RDE tehnologije. 27. septembra, inženjeri su uspešno testirali 3D štampan rotirajući detonacioni raketni motor (RDRE) u trajanju od 251 sekundu, proizvodeći više od 2.630 kg (5.800 lbs) potiska.

Ova dugotrajna opekotina ispunjava nekoliko zahteva misije, kao što su opekotine u dubokom svemiru i operacije sletanja. NASA je nedavno podelila snimak RDRE testa vrućom vatrom dok je neprekidno goreo na testnom štandu u NASA Maršalu više od četiri minuta.

Dok su RDE-i razvijani i testirani dugi niz godina, tehnologija je privukla veliku pažnju otkako je NASA počela da je istražuje za svoju arhitekturu misije „Mesec na Mars“. Teoretski, tehnologija motora je efikasnija od konvencionalnog pogona i sličnih metoda koje se oslanjaju na kontrolisane detonacije. Prvi test vruće vatre sa RDRE-om obavljen je u Maršalu u leto 2022. u partnerstvu sa naprednim proizvođačem pogona In Space LLC i Univerzitetom Purdue u Lafajetu, Indijana.

Tokom tog testa, RDRE je pucao skoro minut i proizveo više od 1.815 kg (4.000 lbs) potiska. Prema Tomasu Tisliju, koji vodi RDRE testove u NASA Maršalu, primarni cilj najnovijeg testa je da se bolje razume kako mogu da skaliraju ložište da podrže različite sisteme motora i maksimiziraju raznovrsnost misija za koje bi mogli da se koriste. Ovo se kreće od lendera i motora gornjeg stepena do supersonične retropropulzije — tehnike usporavanja koja bi mogla da spusti teška korisna opterećenja i misije sa posadom na Mars. Kao što je Teaslei rekao u nedavnom saopštenju za štampu NASA-e:

„RDRE omogućava ogroman skok u efikasnosti dizajna. On pokazuje da smo bliži pravljenju lakih pogonskih sistema koji će nam omogućiti da pošaljemo više mase i korisnog tereta dalje u duboki svemir, što je kritična komponenta NASA-ine vizije meseca na Mars.“

U međuvremenu, inženjeri NASA-inog istraživačkog centra Glen i Venus Aerospace sa sedištem u Hjustonu rade sa NASA Maršalom na identifikaciji načina za skaliranje tehnologije za veće profile misija.