Zvaničnik Hamasa ubijen u napadu u Bejrutu godinama bio na listi Izraela

Zvaničnik Hamasa ubijen u napadu u Bejrutu godinama bio na listi Izraela

Saleh Aruri, zamenik političkog šefa Hamasa i osnivač vojnog krila te grupe, godinama je bio na vidiku Izraela pre nego što je u utorak ubijen u napadu dronom u južnom predgrađu Bejruta.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je pretio da će ga ubiti čak i pre nego što je Hamas izveo svoj smrtonosni iznenadni napad na Izrael 7. oktobra, što je izazvalo brutalni rat u Gazi koji je u toku.

Izrael je optužio Arurija (57) da je organizovao napade na Zapadnoj obali, gde je bio glavni komandant grupe. 2015. godine, Ministarstvo finansija SAD-a označilo je Arurija kao specijalno označenog globalnog teroriste nudeći 5 miliona dolara za informacije o njemu.

Upitan o pretnjama atentatom protiv njega u intervjuu za Al-Maiadeen sa sedištem u Bejrutu u avgustu, Aruri je rekao: „Za nas nije čudno što su komandanti i kadrovi pokreta stradali.

„Nikada nisam očekivao da ću dostići ovo doba, tako da živim na pozajmljenom vremenu“, rekao je.

U istom intervjuu je zapretio da će u slučaju sveobuhvatnog rata „Izrael doživeti poraz bez presedana u istoriji“.

Rođen u gradu Arura na okupiranoj Zapadnoj obali, Aruri se pridružio Hamasu i na kraju otišao u egzil, prvo u Damask, gde je sirijska vlada bila jaka podrška grupi. Ali otišao je 2011. kada se Hamas razišao sa predsednikom Bašarom Asadom, stao na stranu opozicije u građanskom ratu u Siriji.

Televizijska stanica libanske grupe Hezbolah saopštila je da je najviši zvaničnik Hamasa Saleh Aruri ubijen u utorak, 2. januara 2024. u eksploziji u južnom predgrađu Bejruta. (Mohammad Austaz/Hamas Media Office preko AP, fajl)

Otišao je u Tursku, ali je morao da ode odatle 2018. u egzodusu Hamasovih zvaničnika nakon što je Ankara poboljšala svoje odnose sa Izraelom i nakon što je Katar – koji podržava palestinsku militantnu grupu – pogođen bojkotom koji je predvodio njen rival Saudijska Arabija i druge nacije u regionu.

Stigavši u Bejrut, Arouri se malo pojavljivao u javnosti, ali je pomogao da se Hamas približi Hezbolahovoj orbiti. Hamas je uspeo da poveća svoje političko i vojno prisustvo u Libanu — ali pod pažljivom kontrolom Hezbolaha.

Arouri je takođe postao ključna figura u pomirenju grupe sa Asadom i ponosno se proglasio delom „Osovine otpora“, skupa iranskih regionalnih saveznika, uključujući Hezbolah i Siriju,

Početkom septembra Aruri je održao sastanak sa liderom Hezbolaha Hasanom Nasralahom kojem je prisustvovao Zijad Nakaleh, vođa palestinske grupe Islamski džihad, tokom kojeg su razgovarali o situaciji na palestinskim teritorijama. Sličan sastanak je sazvan nakon što je u oktobru izbio rat između Izraela i Hamasa.

Od 7. oktobra, Arouri se držao tiho, dok su se drugi u političkom rukovodstvu Hamasa često pojavljivali u javnosti u Bejrutu, uključujući skoro svakodnevne konferencije za štampu.

Čini se da se krio na vidiku. On je ubijen u napadu na stambenu zgradu usred južnog predgrađa Bejruta, političkog i bezbednosnog uporišta Hezbolaha, ali i gusto naseljenog urbanog područja.

Zvaničnici Hamasa potvrdili su Arurijevu smrt, zajedno sa još šest članova Hamasa, uključujući dva vojna komandanta. Libanski bezbednosni zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, jer nije bio ovlašćen da razgovara sa medijima, rekao je da je napad izveo bespilotna letelica koja je ispalila projektile na zgradu, ciljajući jedan određeni sprat.

Eksplozija je potresla okolinu, razbila prozore na susednim zgradama i izazvala požar na ulici u okrugu Musharafieh. Stanovnici tog područja požurili su na ulice oko ciljane zgrade, kopajući po ruševinama i razbijenom staklu tražeći preživele ili tela.

Libanska državna Nacionalna novinska agencija okrivila je izraelski dron. Izraelski zvaničnici su odbili da komentarišu.

Fotograf Asošiejted presa na mestu događaja opisao je da je video najmanje dva tela i druge delove tela razbacane po ulici. Pripadnici obezbeđenja Hezbolaha pucali su u vazduh kako bi rasterali masu okupljenu oko zgrade.

Svedok na mestu događaja Abas Ganam rekao je za AP da je čuo zvuk drona pre eksplozije.

„To nije bio vojni avion, to je bio dron. Ima slab zvuk“, rekao je on.

Da Izrael stoji iza napada, to bi bio njegov prvi napad na Bejrut od 34-dnevnog rata između Izraela i Hezbolaha u leto 2006.

To bi moglo označiti veliku eskalaciju sukoba u Libanu. Nakon prethodnih Netanijahuovih pretnji Aruriju, Nasralah je upozorio Izrael da ne cilja libanske, palestinske, sirijske ili iranske zvaničnike u Libanu, rekavši da bi to dovelo do „oštre odmazde“ grupe.

Hezbolah je u saopštenju naveo da gađanje Arurija „u srcu južnog predgrađa Bejruta“ predstavlja „ozbiljan napad na Liban, njegov narod, njegovu bezbednost, suverenitet i otpor“.

Potvrđujemo da ovaj zločin nikada neće proći bez odgovora i kazne“, navodi se u saopštenju.

Nasralah bi trebalo da govori u sredu, na godišnjicu ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija u američkom vazdušnom napadu. Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani rekao je u utorak da je ubistvo Arurija „još jednom dokazalo da je osnova cionista zasnovana na ubistvu i zločinu“, preneli su iranski mediji. On je to nazvao znakom „teškog poraza“ Izraela pred palestinskim militantnim grupama u ratu u Gazi.