Otkrivena molekularna osnova citokinske oluje u COVID-19

Otkrivena molekularna osnova citokinske oluje u COVID-19

Istraživači sa Instituta za biofiziku Kineske akademije nauka, predvođeni prof. Ksue Iuanchaom, identifikovali su molekularne mehanizme putem kojih virus SARS-CoV-2 izaziva citokinsku oluju u pacijentima sa COVID-19. Koristeći najsavremeniju RIC-sek tehnologiju, ova studija je prvi put detaljno mapirala RNK-RNA interakcije između virusa i domaćina, otkrivajući da SARS-CoV-2 RNK formira bazne parove sa mRNA domaćina, stabilizujući je i izazivajući citokinsku oluju.

Analizom masene spektrometrije RNA pull-down testa, istraživači su identifikovali ključni protein IBKS3 koji je regrutovan od strane SARS-CoV-2 RNK i stabilizuje mRNA domaćina. Među stabilizovanim mRNK, NFKBIZ je identifikovan kao ključni faktor u pokretanju proizvodnje citokina i suzbijanju interferonskog (IFN) odgovora, doprinoseći tako citokinskoj oluji. Obaranjem NFKBIZ-a smanjila su se nivoi proinflamatornih faktora, dok su se povećali nivoi IFN-a tipa I/III.

Ova otkrića omogućavaju bolje razumevanje patogeneze COVID-19 i otvaraju put ka razvoju ciljanih intervencija za suzbijanje citokinske oluje, što može biti ključno u tretmanu teških slučajeva ove bolesti.