Visok nivo HDL holesterola povezan je sa većim rizikom od demencije

Visok nivo HDL holesterola povezan je sa većim rizikom od demencije

Povišeni nivoi holesterola lipoproteina visoke gustine (HDL-C) povezani su sa povećanim rizikom od demencije svih uzroka, prema studiji objavljenoj na internetu 29. novembra.

Sultana Monira Hussain, M.B.B.S., M.P.H., Ph.D., sa Univerziteta Monash u Melburnu, Australija, i kolege su sproveli post-hoc analizu ispitivanja aspirina u smanjenju događaja kod starijih kako bi utvrdili da li su visoki nivoi HDL-C u plazmi povezani sa povećanim rizikom od incidenata demencije kod prvobitno zdravih starijih ljudi. Analiza je uključila podatke od 16.703 učesnika starosti 70 godina i više iz Australije i 2.411 učesnika starosti 65 godina i više iz Sjedinjenih Država.

Istraživači su otkrili da je 4,6 odsto učesnika razvilo incidentnu demenciju tokom 6,3 godine. Učesnici sa visokim HDL-C (>80 mg/dL) imali su veći rizik od demencije (odnos opasnosti, 1,27; 95 procenata intervala poverenja, 1,03 do 1,58). Rizik od incidentne demencije bio je veći kod učesnika starijih od 75 godina u odnosu na učesnike mlađe od 75 godina u analizama stratifikovanim po godinama (odnos rizika [95 procenata intervala poverenja], 1,42 [1,10 do 1,83] naspram 1,02 [0,68 do 1,51]). Prilikom prilagođavanja starosti, pola, zemlje upisa, svakodnevnog vežbanja, obrazovanja, konzumacije alkohola, promene telesne težine tokom vremena, ne-HDL-C, HDL-C poligenog rizika i APOE genotipa, asocijacije su ostale značajne.

„Povećan rizik od demencije povezan sa visokim nivoima HDL-C izgleda da je nezavisan od tradicionalnih faktora rizika od demencije, uključujući nivo fizičke aktivnosti, unos alkohola, obrazovanje, dijabetes ili pušenje“, pišu autori.

Dva autora su otkrila veze sa farmaceutskom industrijom.