Ispitivanja bioloških agenasa za psorijazu retko uključuju slike pacijenata

Ispitivanja bioloških agenasa za psorijazu retko uključuju slike pacijenata

Nekoliko randomizovanih kontrolisanih studija koje uključuju biološke agense za lečenje psorijaze uključuju slike pacijenata, prema pregledu objavljenom na mreži 15. novembra u Časopisu za dermatološki tretman.

Sam Polesie, MD, Ph.D., sa Univerziteta u Geteborgu u Švedskoj, i kolege su sproveli sistematski pregled kako bi procenili proporciju zajedničkih kliničkih slika u ispitivanjima psorijaze. Pregled je bio ograničen na randomizovana kontrolisana ispitivanja koja su uključivala biološke agense za lečenje psorijaze. Podaci su uključeni za 152 studije, uključujući 62.871 nasumično raspoređenog pacijenta.

Istraživači su otkrili da većina istraživanja (77,0 procenata) nije uključivala materijal sa slikama pacijenata. Ukupno 203 slike koje prikazuju 60 pacijenata identifikovane su u rukopisima sa ukupnom stopom deljenja od 0,1 odsto. Šest istraživanja uključivalo je video dodatke, ali samo jedno je uključivalo slike pacijenata.

„Nadamo se da ovaj sistematski pregled može poslužiti kao poziv farmaceutskoj industriji i drugim sponzorima, kao i urednicima i autorima časopisa, da uključe više slika u naučne publikacije. Uključivanje više kliničkih slika uz naše originalne rukopise moglo bi bolje podržati uključivanje pacijenata, “, navodi se u saopštenju Polesie.

Dva autora su otkrila veze sa farmaceutskom industrijom.