Žene sa osteoporozom žele da znaju svoj rizik od preloma

Žene sa osteoporozom žele da znaju svoj rizik od preloma

Većina žena sa osteoporozom želi da zna svoj rizik od preloma, ali samo polovina je dobila ove informacije od zdravstvenih radnika, prema studiji objavljenoj na internetu 13. novembra u Osteoporosis International.

Charlotte Beaudart, Ph.D., sa Univerziteta u Mastrihtu u Holandiji, i kolege su koristile podatke iz studije Risk Communication in Osteoporosis da bi procenili preferencije pacijenata u pogledu komunikacije o riziku od preloma (332 žene su bile uključene u studiju).

Istraživači su otkrili da iako su učesnici smatrali važnim da dobiju informacije o riziku od preloma (srednja važnost od 6,2 na Likertovoj skali od 7 tačaka), samo 56 procenata je već dobilo takve informacije. U poređenju sa usmenom ili pismenom prezentacijom rizika, učesnici su preferirali vizuelnu prezentaciju sa grafikom u boji u obliku semafora njihove verovatnoće rizika od FRAKS preloma. Pored dobijanja informacija o riziku od preloma u štampanom ili onlajn formatu, skoro svi učesnici su smatrali da je važno da razgovaraju o riziku od preloma i posledicama preloma sa svojim zdravstvenim radnicima.

„Postoji značajan jaz u komunikaciji između zdravstvenih radnika i pacijenata kada se govori o riziku od preloma osteoporoze“, pišu autori. „Poboljšana komunikacija između rizičnih pacijenata i njihovih zdravstvenih radnika će nesumnjivo povećati svest o osteoporozi, posledicama preloma i značaju prevencije preloma, što će na kraju dovesti do poboljšanja kvaliteta života.

Nekoliko autora je otkrilo finansijske veze sa farmaceutskom industrijom; jedan autor je osnivač FRAKS-a.