Stoltenberg je siguran da će Švedska postati članica NATO-a pre samita 2024. godine

Stoltenberg je siguran da će Švedska postati članica NATO-a pre samita 2024. godine

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg veruje da će Alijansa završiti dugo planirani proces pridruživanja Švedske 2024. godine.

Stoltenberg je izrazio uverenje da će Švedska biti trideset druga članica alijanse na vašingtonskom NATO samitu u julu, istakavši da je Stokholm ispunio svoje obaveze prema Turskoj.

Trenutno su, kako napominje DPA, u toku pregovori između SAD i Turske u vezi sa sporazumom o nabavci borbenih aviona F-16, koje dodatno traži vlada u Ankari.

Švedska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u maju 2022. nakon početka ruske agresije na Ukrajinu i nadala se da će se pridružiti alijansi tog ljeta. Međutim, Turska je optužila švedsku politiku za nedovoljnu borbu protiv „terorističkih organizacija“.

Nakon ustupaka Švedske, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da će dozvoliti ratifikaciju sporazuma u ​​turskom parlamentu, a njegov specijalni komitet dao je saglasnost. Istovremeno, on želi da Kongres SAD odobri isporuku američkih borbenih aviona F-16 Ankari.

Naredni redovni samit NATO-a biće održan u Vašingtonu od 9. do 11. jula, u isto vreme biće proslavljena 75. godišnjica Alijanse.

Da bi Švedska učestvovala kao punopravna članica, sve sadašnje članice alijanse moraju da ratifikuju pristupni protokol tzv. Zajedno sa Turskom, Mađarska to još nije uradila.