Moskva: 18 mrtvih u ukrajinskom napadu na ruski pogranični grad

Moskva: 18 mrtvih u ukrajinskom napadu na ruski pogranični grad

Udar ukrajinskih snaga u subotu na Belgorod je „najgori“ od početka sukoba između Moskve i Kijeva, rekao je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov u Telegramu. U napadu je poginulo 18 ljudi, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

U granatiranju je takođe povređeno ukupno 111 ljudi, saopštilo je ministarstvo. Materijalna šteta koju je grad pretrpeo u štrajku se još procenjuje, rekao je Gladkov i dodao da su angažovani dodatni državni službenici iz obližnjih gradova da ubrzaju ovaj proces.

U štrajku je oštećeno više od 100 vozila, od kojih je većina „potpuno uništena“ ili izgorela, kaže Gladkov. Oštećen je i veliki broj komercijalnih objekata, uključujući prodavnice, prodavnice i tržne centre, dodao je on. Pogođeni su i neki gasni i vodovodni sistemi u gradu, rekao je guverner.

Regionalne vlasti su odlučile da otkažu sva javna okupljanja i svečanosti na svim teritorijama koje se graniče sa Ukrajinom, kao i u samom gradu Belgorodu, koji se nalazi na oko 40 kilometara od granice, rekao je Gladkov. Guverner je takođe obavestio predsednika Vladimira Putina i premijera Mihaila Mišustina o incidentu i njegovim posledicama.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je napad na grad uključivao upotrebu kasetne municije. Takvo oružje se sastoji od desetina malih podmunicije koja se može raspršiti na velikoj površini početnom detonacijom, koja zatim takođe može eksplodirati, izazivajući veliki broj manjih sekundarnih eksplozija. Više od 110 zemalja ih je zabranilo konvencijom UN 2008. godine zbog njihove ozbiljne opasnosti po civile.

Kako je saopštilo ministarstvo, ukrajinska vojska je opremila rakete svog višecevnog raketnog bacača Olha kasetnim bombama pre nego što ih je ispalila na Belgorod. Ruske snage protivvazdušne odbrane uspele su da presretnu većinu projektila, ali su neki ipak pogodili grad. Da su svi oni dostigli svoj cilj, posledice bi bile „nemerljivo teže“, dodaje ministarstvo.