Kina će ublažiti vize za putnike iz SAD u najnovijem pokušaju da podstakne turizam

Kina će ublažiti vize za putnike iz SAD u najnovijem pokušaju da podstakne turizam

Kina će ublažiti vizna ograničenja za ljude koji dolaze iz Sjedinjenih Država, što je najnoviji napor zemlje da privuče strane putnike otkako je ponovo otvorila svoje granice ranije ove godine.

Od 1. januara američki turisti više neće morati da podnose povratne avionske karte, dokaze o hotelskim rezervacijama, planove puta ili pozivnice za Kinu, navodi se u obaveštenju koje je u petak na internetu objavila kineska ambasada u Vašingtonu.

Pojednostavljeni proces prijave ima za cilj da „dodatno olakša međuljudsku razmenu između Kine i Sjedinjenih Država“, navodi se u obaveštenju.

Ovaj potez dolazi pošto se Kina bori da podmladi svoj turistički sektor nakon tri godine strogih mera pandemije, koje su uključivale obavezne karantine za sve dolaske. Iako su ta ograničenja ukinuta ranije ove godine, međunarodni putnici se sporo vraćaju.

U prvoj polovini ove godine, Kina je zabeležila 8,4 miliona ulazaka i izlazaka stranaca, što je pad u odnosu na 977 miliona za celu 2019. godinu, poslednju godinu pre pandemije, prema statistici imigracije.

U još jednom pokušaju da podstakne turizam, Kina je prošlog meseca objavila da će dozvoliti ulazak bez viza za građane Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Španije i Malezije do 15 dana.

Jednogodišnji probni program je signalizirao „otvaranje Kine na visokom nivou prema spoljnom svetu“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na dnevnom brifingu.

Ali napori Kine da privuče američke turiste mogu se suočiti sa drugim preprekama. Međunarodni letovi između dve zemlje, koji su utvrđeni bilateralnim sporazumom, ostaju znatno ispod nivoa pandemije, iako su se poslednjih meseci polako povećavali.

Tokom leta, usred pogoršanja odnosa između Pekinga i Vašingtona, SAD su preporučile Amerikancima da preispitaju putovanje u Kinu, navodeći rizik od nezakonitih pritvora i zabrana izlaska.

„Vlada Narodne Republike Kine (NR Kine) arbitrarno sprovodi lokalne zakone, uključujući izdavanje zabrana izlaska za građane SAD i građane drugih zemalja, bez poštenog i transparentnog procesa prema zakonu“, navodi se u savetodavcu.