Bivši albanski premijer Beriša stavljen je u kućni pritvor dok je pod istragom za korupciju

Bivši albanski premijer Beriša stavljen je u kućni pritvor dok je pod istragom za korupciju

Albanski sud je u subotu odredio kućni pritvor bivšem premijeru Saliju Beriši, koji predvodi opozicionu Demokratsku partiju i protiv koga se vodi istraga zbog moguće korupcije.

Sudija Irena Đoka iz Prvostepenog specijalnog suda za korupciju i organizovani kriminal, koji pokriva slučajeve u koje su uključeni visoki zvaničnici i političari, prihvatila je zahtev tužioca da se Beriša (79) stavi u kućni pritvor nakon što je prekršio prethodne restriktivne mere prijavljivanja svake dve nedelje. Takođe mu je zabranjeno da putuje u inostranstvo.

Njegov advokat Genc Gjokutaj rekao je da je sud takođe zabranio Beriši da komunicira sa ljudima osim sa njegovom porodicom koja živi sa njim, i smatra da je naredba kršenje zakona. Oduzimanje komunikacije Beriši može postati šire političko pitanje jer je on lider glavne opozicione stranke.

Gjokutaj je rekao da će se žaliti na sudski nalog.

Nije jasno kako bi policajci nadgledali Berišu u njegovom stanu u centru Tirane.

Prošle nedelje, parlament je izglasao da se Beriši oduzme pravni imunitet. Poslanici lojalni Beriši pokušali su da ometaju sednicu i bojkotovali su glasanje.

Beriša je kritikovao njegovu istragu i hapšenje kao političku represiju koju je naredio premijer Edi Rama i upozorio na „snažne proteste“.

U oktobru su tužioci javno stavili Berišu pod istragu zbog navodne zloupotrebe položaja da bi pomogao svom zetu, Jamarberu Malteziju, da privatizuje javno zemljište za izgradnju 17 stambenih zgrada. Tužioci tek treba da podnesu zvanične optužbe sudu, a Beriša je tehnički još uvek pod istragom.

„Ramina novogodišnja razglednica je hapšenje i izolacija opozicionog lidera!“ Berišin sin Škelzen objavio je na Fejsbuku.

Tužioci su rekli da Beriši, ako bude proglašen krivim, prijeti zatvorska kazna do 12 godina.

Beriša je bio premijer Albanije od 2005-2013, a predsednik od 1992-1997. Ponovo je izabran za poslanika Demokratske stranke na parlamentarnim izborima 2021. godine.

Vlada Sjedinjenih Država u maju 2021. i Ujedinjeno Kraljevstvo u julu 2022. zabranile su Beriši i članovima bliskih porodica ulazak u svoje zemlje zbog navodne umešanosti u korupciju.

Samo nekoliko dana pre nego što je istraga o Berishinoj ulozi u kupovini zemljišta otkrivena u oktobru, opozicioni poslanici su redovno prekidali sednice parlamenta u znak protesta zbog odbijanja vladajućih socijalista da osnuju komisije za istragu navodnih slučajeva korupcije u koje su umešani Rama i drugi najviši državni zvaničnici.