Istraživanja otkrivaju najbolji pristup za otkrivanje sepse kod majke

Istraživanja otkrivaju najbolji pristup za otkrivanje sepse kod majke

Nova studija koju su vodili istraživači sa Univerziteta u Limeriku u Irskoj otkrila je najefikasniji način za dijagnosticiranje sepse kod majke, stanja sa razornim globalnim uticajem.

Nova studija mikrobioloških uzoraka koji se koriste za istraživanje sepse kod majke otkrila je da brisevi placente mogu pružiti kritične informacije za vođenje antimikrobnog tretmana.

Nalazi, koje je istraživački tim opisao kao „veoma značajne“, upravo su objavljeni u PLOS ONE.

Studiju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Limeriku (UL) i Univerzitetskog porodilišta u Limeriku (UMHL) i uključivala je ispitivanje skoro 2.000 uzoraka prikupljenih tokom 5,5 godina.

Sepsa majke ili perinatalne sepse je dobro poznat rizik i stanje koje pogađa više od 20 miliona žena i uzrokuje 17.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Međutim, identifikovanje uzročnika može biti izazovno. Hemokulture, zlatni standard za dijagnozu, često imaju niske stope pozitivnosti. Drugi uzorci, kao što su vaginalni brisevi, nude ograničenu kliničku vrednost.

Ovu jedinstvenu novu studiju vodio je profesor Kolum Dan, šef škole i predsedavajućeg fondacije i direktor istraživanja na Medicinskom fakultetu UL, a izveo je tim istraživača sa UL i UMHL.

Tim je retrospektivno analizirao rezultate bakterijske kulture brojnih različitih uzoraka koji su sakupljeni kao deo „septičkog ekrana“, koji otkriva bakterije koje mogu izazvati infekcije majke i mogu dovesti do sepse. Ovi uzorci su bili: krv, urin, brisevi grla, vaginalni brisevi i brisevi placente.

„Sepsa kod majke može se javiti tokom trudnoće ili kada se carski rez, suza ili druga rana od porođaja inficiraju u danima ili nedeljama nakon porođaja“, objasnio je profesor Dan.

„Ova studija pruža nove informacije o tome kako se sepsa može otkriti, a uključeni organizmi rano identifikovani, tako da se može izabrati najbolji pristup uspešnom lečenju.“

Profesor Dan je objasnio da nacionalne i međunarodne smernice „nisu konzistentne“ u svojim preporukama za dijagnostikovanje infekcija kod majke, a u naučnoj literaturi postoji vrlo malo informacija o upotrebi briseva posteljice.

„Gledajući rezultate svakog od ovih uzoraka od 430 žena, mogli bi se uporediti kako bi se utvrdilo koji je detektovao najveći broj patogena, a u ovoj studiji je utvrđeno da su brisevi placente najefikasniji“, objasnio je profesor Dan.

„Ovi nalazi su veoma značajni jer se ovi brisevi ne testiraju uvek u bolnicama. Zbog toga bi se mogle propustiti važne informacije koje bi mogle da se koriste u izboru lečenja ovih infekcija.“

Džejms Pauel, naučnik za nadzor u Univerzitetskoj bolnici u Limeriku i jedan od vodećih autora, rekao je: „Drago mi je što sam deo tima koji je sproveo ovo istraživanje i bila mi je velika čast što smo mogli da predstavimo naše nalaze na Evropski kongres kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti, u Kopenhagenu, Danska.“

Profesor Roi Philip, konsultant neonatolog i pedijatar na Odeljenju za neonatologiju, Odeljenje za pedijatriju, Univerzitetsko porodilište u Limeriku, i pomoćni vanredni klinički profesor neonatologije na UL, objasnio je: „Analiza mikroba placente ostaje relativno neistražen dijagnostički alat u perinatalna sepsa, i nadamo se da će naše istraživanje povećati kliničku svest.“

Profesor Nuala O’Connell, konsultant mikrobiolog i pomoćni klinički profesor mikrobiologije na UL, dodala je: „Vrednost slanja briseva placente na mikrobiološku analizu kao deo septičke obrade je nedovoljno prepoznata.

„Ova studija će povećati medicinsku literaturu u oblastima dijagnostike sepse kod majki i novorođenčadi i na taj način pomoći u upravljanju antimikrobnim sredstvima.“