Afrika tuži Izrael Hagu za „genocid“ u Gazi

Afrika tuži Izrael Hagu za „genocid“ u Gazi

Južna Afrika je uložila žalbu Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Hagu, navodeći da izraelske akcije u Gazi predstavljaju „genocid“ i tražeći „privremene mere“ da se to zaustavi, saopštio je u petak najviši sud UN.

U prijavi se tvrdi da su „dela i propusti Izraela… genocidnog karaktera, jer su počinjeni sa potrebnom specifičnom namerom… da unište Palestince u Gazi kao deo šire palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe“, ICJ navodi u saopštenju.

Ponašanje Izraela prema Palestincima u Gazi „krši njegove obaveze prema Konvenciji o genocidu“, saopštila je vlada u Pretoriji. Oni su takođe optužili Izrael da „nije uspeo da spreči genocid“ i da „nije uspeo da procesuira direktno i javno podsticanje na genocid“ od 7. oktobra.

Južna Afrika je takođe zatražila od ICJ-a da „ukaže na privremene mere” kako bi se „zaštitila od dalje, teške i nepopravljive štete” Palestincima prema Konvenciji o genocidu. MSP je takođe objavio dokument na 84 stranice u kojem su detaljno navedene mere, od kojih je prva da Izrael „odmah obustavi svoje vojne operacije u i protiv Gaze“.

Pretorija takođe zahteva od Zapadnog Jerusalima da zaustavi sve napade na Palestince i da opozove sve naredbe čiji je cilj „proterivanje i prisilno raseljavanje iz njihovih domova“ ili lišavanje pristupa hrani, vodi, gorivu, skloništu, medicinskim zalihama i drugim humanitarne potrebe.

Svako ko se bavi „direktnim i javnim podsticanjem“ na genocid ili zaveru da se izvrši mora biti izveden pred lice pravde, insistira se u žalbi. Južna Afrika je zahtevala od Izraela da u roku od nedelju dana podnese izveštaj o ispunjavanju svih ovih zahteva.

Prema pravilima Međunarodnog suda pravde, molba Južne Afrike ima prioritet u odnosu na sve druge slučajeve, zbog zahteva za privremene mere.

Južna Afrika je ranije tražila da optuži Izrael za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS). Zapadni Jerusalim nije potpisnica MKS, ali je sud – takođe sa sedištem u Hagu – ranije proglasio da ima nadležnost nad Gazom i Zapadnom obalom.

S druge strane, i Južna Afrika i Izrael su potpisnici Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja je prvi put usvojena 1948. godine, kao odgovor na nacistička masovna ubistva Jevreja tokom Drugog svetskog rata.