Kineske zvaničnike čekaju nove kazne

Kineske zvaničnike čekaju nove kazne

Članovi Komunističke partije Kine (KPK) suočiće se sa izbacivanjem zbog niza prekršaja prema novim pravilima koje je ove nedelje objavilo partijsko disciplinsko telo. Prema pravilima, oni koji budu uhvaćeni kako čitaju zabranjene knjige, traže prostitutke ili uzimaju ilegalne droge biće izbačeni iz KPK.

Novi propisi koje je izradila stranačka Centralna komisija za inspekciju discipline (CCDI) i odobrio politbiro ranije ovog meseca, novi propisi imaju za cilj pooštravanje „političke discipline“ KPK, izvestila je u sredu kineska državna novinska agencija Sinhua.

Skoro 100 miliona članova KPK suočiće se sa disciplinskim saslušanjima, upozorenjima ili čak isključenjem ako se dokaže da su čitali materijale koji kleveću stranku ili njenu istoriju, ili da su klevetali kinesku vladu i vojsku, prenela je Sinhua.

Članovi stranke biće isključeni i zbog uzimanja ilegalnih droga ili korišćenja usluga prostitutki, navodi se u izveštaju. Oba se smatraju manjim prestupima prema kineskom krivičnom zakonu, ali mogu naneti „ozbiljnu štetu imidžu stranke“, saopštio je CCDI.

Utaja poreza, pronevera i podmićivanje takođe su osnov za izbacivanje prema novim propisima, a CCDI sada razmatra prihvatanje neprikladnih poklona, honorara za govor ili konsultantskih poslova kao potencijalno mito. Štaviše, lokalni zvaničnici KPK sada mogu biti izbačeni zbog „neopreznoga postupanja“ u svojoj jurisdikciji ili zbog odbijanja da sprovedu političke naloge iz Pekinga.

U odvojenom saopštenju u petak, kineska vlada je takođe najavila strože krivične kazne za podmićivanje, ciljajući na kompanije i pojedince koji pokušavaju da podmite zvaničnike KPK.

Otkako je obezbedio svoj treći mandat prošle godine, kineski predsednik Si Đinping je pojačao svoje dugogodišnje napore u borbi protiv korupcije. Više milijardera i bankara izbačeno je iz stranke i zatvoreno ove godine, uključujući bivšeg zvaničnika centralne banke Sun Guofenga, koji je u četvrtak osuđen na 16 godina zatvora zbog prodaje poverljivih podataka, i bivšeg predsednika osiguranja Van Fenga, kome je izrečeno šest i po godine iza rešetaka istog dana, zbog primanja 12 miliona juana (1,7 miliona dolara) mita.

Nakon opsežne istrage zdravstvenog sektora ranije ove godine, više od 180 šefova bolnica uhapšeno je zbog mita, pronevjera i krivičnih djela.

Zvaničnici „treba da osećaju da ih revizija prati kao senka i da osećaju da im neko stalno bdi preko ramena“, rekao je Si u govoru zaposlenima u državnom nadzornom organu za borbu protiv korupcije u maju.