Dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata utiče na promenu težine odraslih u SAD

Dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata utiče na promenu težine odraslih u SAD

Kvalitet dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata (LCD) povezan je sa promenom težine među odraslima u SAD, prema studiji objavljenoj na internetu 27. decembra u JAMA Netvork Open.

Binkai Liu, sa Harvarda T.H. Chan School of Public Health u Bostonu i kolege su sproveli prospektivnu kohortnu studiju kako bi ispitali povezanost između promena LCD indeksa i promene težine među zdravim učesnicima na početku iz Studije zdravlja medicinskih sestara (NHS; 1986. do 2010.), Studije zdravlja medicinskih sestara II. (NHSII; 1991. do 2015.) i Studija praćenja zdravstvenih radnika (HPFS; 1986. do 2018.).

Ispitano je pet LCD indeksa: ukupni LCD (TLCD); LCD ekran na bazi životinja (ALCD); LCD na bazi povrća (VLCD); zdrav LCD (HCLD); i nezdrav LCD (ULCD). Podaci su uključeni za 123.332 učesnika (83,8% žena).

Istraživači su otkrili da je tokom četvorogodišnjih intervala prosečno povećanje telesne težine variralo od 0,8 do 1,8 kg u HPFS i NHSII, respektivno. Svako povećanje od 1 standardne devijacije (SD) u TLCD skoru bilo je povezano sa 0,06 kg više telesne težine tokom četvorogodišnjih perioda nakon prilagođavanja za demografiju i početnu liniju i prateće promene odabranih faktora životnog stila.

Za svako povećanje od 1-SD u ALCD i ULCD rezultatu, odgovarajuća povećanja su bila 0,13 i 0,39 kg. Nasuprot tome, svako povećanje od 1-SD u VLCD i HCLD rezultatu je bilo povezano sa 0,03 odnosno 0,36 kg manjim povećanjem težine, respektivno. Kod gojaznih osoba ove asocijacije su bile izraženije.

„Sve u svemu, nalazi studije osporavaju jedini fokus količine makronutrijenata za upravljanje težinom i sugerišu ključnu ulogu kvaliteta hranljivih materija u održavanju zdrave telesne težine“, pišu autori.