Amerikanka za koju se verovalo da je talac u Gazi proglašena mrtvom

Amerikanka za koju se verovalo da je talac u Gazi proglašena mrtvom

Izraelski kibuc, teško pogođen nedavnom eskalacijom sukoba sa Gazom, objavio je tragičnu vest o smrti Džudit Vajnštajn (70), Amerikanke, Kanadjanke i Izraelke, koja se smatrala talac u Gazi. Njena smrt dolazi samo šest dana nakon proglašenja smrti njenog supruga, Gada Hagaja (73), koji je takođe bio žrtva napada.

Vajnštajn i Hagaj su šetali u blizini svog doma u kibucu Nir Oz kada su militanti Hamasa iz Gaze upali preko granice 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i kidnapujući 240 osoba. Vajnštajn je uspela pozvati hitnu pomoć i obavestiti ih o napadu, ali su oboje, nažalost, postali žrtve ovog nasilnog čina.

Izraelske vlasti nisu odmah saopštile kako su utvrdile njihovu smrt. Prethodno se verovalo da su Vajnštajn i njen suprug među taocima koji se još drže u Gazi. Kibuc Nir Oz potvrdio je smrt Hagaja pre šest dana, dok je u četvrtak saopštio da je saznao o smrti Džudit Vajnštajn.

Predsednik SAD-a, Džo Bajden, izrazio je žaljenje zbog njene smrti i izjavio da su porodice prošle kroz „pakao“ tokom poslednjih nedelja. Vajnštajn je bila aktivna članica kibuca Nir Oz, posvećena služenju zajednici i podučavanju dece sa posebnim potrebama.

Njena smrt dodatno pogoršava već tešku situaciju u regionu i izaziva suosećanje širom sveta. Porodice talaca nastavljaju pritisak na izraelsku vladu kako bi se postigao sporazum o prekidu vatre i oslobodili njihovi najmiliji.