Majka učenice iz Ribnikara izrazila nezadovoljstvo tokom suđenja porodici Kecmanović

Majka učenice iz Ribnikara izrazila nezadovoljstvo tokom suđenja porodici Kecmanović

Majka učenice iz Osnovne škole Vladislav Ribnikar, gde je 13-godišnji K.K. izvršio masovno ubistvo 3. maja, izrazila je nezadovoljstvo tokom suđenja porodici Kecmanović – majci, ocu i dečaku u Višem sudu u Beogradu. Ona je izjavila za N1 da je suđenje bilo toliko potresno da „bi i kamen zaplakao“. Takođe, kritikovala je državu zbog neaktivnosti i organizacije proslava Nove godine, smatrajući da se ne sme zaboraviti tragedija koja se dogodila u školi Ribnikar.

Majka je izrazila nezadovoljstvo time što porodica ubice ima advokata po slobodnom izboru, a ne po službenoj dužnosti, što smatra neprihvatljivim. Ona je takođe kritikovala proslave Nove godine, ističući da se država ponaša kao da se ništa nije dogodilo. Upitala je koje vrednosti trenutna vlast slavi i izrazila bes prema organizaciji događanja koja, prema njenim rečima, ne uzima u obzir stradanje dece u masovnom ubistvu.

Roditelji ubijene dece traže odgovornost roditelja ubice, škole i vlasti. Kao deo njihovih zahteva, ističu potrebu za memorijalnim centrom u školi, ali su nezadovoljni postupkom vlasti u vezi s tim.

Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija dodala je da se škole u kojima se dogode tragedije masovnih ubistava obično ruše i grade nove, a pitala se zašto se to ne dešava u ovom slučaju. Ona je takođe navela da se, što se tiče prosvetnih radnika, nešto promenilo u pristupu prepoznavanju i rešavanju problema učenika s ozbiljnim problemima.

Roditelji ubijene dece i dalje insistiraju na odgovornosti roditelja ubice, škole i vlasti, a posebno ukazuju na neodgovornost roditelja koji nisu primetili oružje u torbi svog sina.