Venecuela će održati vojne vežbe ispred svojih obala dok britanski ratni brod kreće u Gvajanu

Venecuela će održati vojne vežbe ispred svojih obala dok britanski ratni brod kreće u Gvajanu

Predsednik Nikolas Maduro naredio je oružanim snagama Venecuele da izvedu odbrambene vežbe na istočnim Karibima nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo ratni brod ka teritorijalnim vodama Gvajane dok se južnoamerički susedi spore oko velikog pograničnog regiona.

U obraćanju na nacionalnoj televiziji u četvrtak, Maduro je rekao da će 6.000 venecuelanskih vojnika, uključujući vazdušne i pomorske snage, izvoditi zajedničke operacije na istočnoj obali zemlje — blizu granice sa Gvajanom.

Maduro je predstojeći dolazak britanskog broda HMS Trent na obale Gvajane opisao kao „pretnju“ njegovoj zemlji. On je tvrdio da raspoređivanje broda krši nedavni sporazum između južnoameričkih nacija.

„Verujemo u diplomatiju, u dijalog i mir, ali niko neće da preti Venecueli“, rekao je Maduro u prostoriji u kojoj je bio u pratnji desetak vojnih komandanata. „Ovo je neprihvatljiva pretnja bilo kojoj suverenoj zemlji u Latinskoj Americi.

Venecuela i Gvajana su trenutno umešane u granični spor oko Esekiba, retko naseljenog regiona veličine Floride sa ogromnim nalazištima nafte na svojim obalama.

Region je decenijama bio pod kontrolom Gvajane, ali je Venecuela u decembru ponovo pokrenula svoje istorijske pretenzije na Esekibo putem referenduma na kojem je pitala glasače u zemlji da li Esekibo treba da se pretvori u venecuelansku državu.

Kako su tenzije u regionu eskalirale, lideri obe zemlje sastali su se na karipskom ostrvu Sent Vinsent i potpisali sporazum kojim je rečeno da će svoj spor rešiti nenasilnim sredstvima.

Tokom razgovora, međutim, predsednik Gvajane Irfan Ali rekao je da njegova nacija zadržava pravo da radi sa svojim partnerima kako bi obezbedila odbranu svoje zemlje.

HMS Trent je patrolni i spasilački brod koji je nedavno korišćen za presretanje trgovaca drogom kod zapadne obale Afrike. Može da primi do 30 mornara i kontingent od 18 marinaca, a opremljen je topovima kalibra 30 mm i rampom za sletanje helikoptera i dronova.

Brod je početkom decembra poslat na Barbados da presreće trgovce drogom, ali je njegova misija promenjena 24. decembra, kada je poslat u Gvajanu. Vlasti nisu precizirale kada se očekuje da stigne do obala Gvajane.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je da će brod izvoditi zajedničke operacije sa odbrambenim snagama Gvajane.

Nacija od 800.000 ljudi ima malu vojsku koja se sastoji od 3.000 vojnika, 200 mornara i četiri mala patrolna čamca poznata kao Barakude.