Izraelski zvaničnici upozoravaju na eskalaciju sukoba sa Hezbollahom

Izraelski zvaničnici upozoravaju na eskalaciju sukoba sa Hezbollahom

U središtu sve većih tenzija na Bliskom istoku, izraelski zvaničnici sve odlučnije upozoravaju na moguću eskalaciju sukoba sa libanskom militantnom grupom Hezbollah. Beni Gantz, član izraelskog ratnog kabineta, izdao je oštro upozorenje, ističući da će Izrael preduzeti samostalne mere ukoliko međunarodna zajednica i libanska vlada ne preduzmu konkretne korake u obuzdavanju Hezbolaha.

Sukobi duž nestabilne severne granice Izraela intenzivirali su se nakon što je Hezbollah počeo ispaljivati rakete prema izraelskim položajima, odgovarajući na prethodne prekogranične napade Hamasa. Premda intenzitet borbi nije dostigao onaj u Gazi, neprestane razmene vatre između Izraela i Hezbollaha izazivaju zabrinutost zbog moguće eskalacije i šireg regionalnog sukoba.

Načelnik izraelske vojske, general-potpukovnik Herci Halevi, saopštio je da su vojne snage u visokom stepenu pripravnosti i da su odobrene strategije za otvaranje drugog fronta na severu u slučaju daljeg eskaliranja situacije.

Borbe duž granice, koje su uglavnom kratke ali gotovo svakodnevne, dovele su do ozbiljnih posledica na obe strane. Izraelska vojska tvrdi da je više od 1.700 raketa ispaljeno iz Libana, uz više od 15 poginulih i preko 150 povređenih u Izraelu. Sa druge strane, više od 160 ljudi poginulo je u libanskim područjima zbog izraelskih vazdušnih napada.

Napetosti se dodatno pogoršavaju jer lider Hezbolaha, Hasan Nasralah, sada stoji pred teškom odlukom o pridruživanju Hamasu u sukobu, čime bi rizikovao uvlačenje Libana u konflikt sa ozbiljnim posledicama po ekonomski sputanu zemlju.

Izrael, s druge strane, želi da Hezbolah poštuje rezoluciju UN-a iz 2006. kojom se zahteva da libansko-izraelska granica bude slobodna od bilo kakvog naoružanog osoblja, osim libanskih vladinih snaga i mirovnih snaga UN. Izrael tvrdi da Hezbolah, podržan od strane Irana, redovno krši ovo primirje.

Međunarodna zajednica pažljivo prati situaciju, dok SAD šalju dodatna vojna pojačanja u region. Strah od šireg regionalnog rata raste, dok Izrael istovremeno pokušava očuvati podršku međunarodne zajednice i zadržati saveznike. Sve oči sada su uprte u dalji razvoj događaja, dok su izraelski zvaničnici sve odlučniji u svojoj nameri da zaustave pretnje sa severa.