Američki senator poziva na bombardovanje Irana

Američki senator poziva na bombardovanje Irana

SAD bi trebalo da bombarduju iranska naftna polja i štab Islamske revolucionarne garde u znak odmazde za napade Huta na brodove u Crvenom moru, rekao je u četvrtak senator Lindzi Grejem.

U intervjuu za Foks njuz, republikanac iz Južne Karoline je tvrdio da Teheran stoji i iza napada na američke baze u Iraku i Siriji i uznemiravanja teretnih brodova povezanih sa Izraelom u Crvenom moru.

„Već šest meseci govorim: udarite na Iran“, rekao je Grejem. „Oni imaju naftna polja na otvorenom, imaju sedište Revolucionarne garde koje možete videti iz svemira. Oduvaj to sa mape.”

Prema Grahamu, Huti u Jemenu „potpuno podržava“ Teheran. „Bez Irana nema Huta“, rekao je on.

Grupa koja sebe stilizuje kao vladu Jemena otvoreno je stala na stranu Palestinaca u sukobu između Izraela i Gaze i počela je da gađa trgovačke brodove koji su u vlasništvu ili su krenuli ka Izraelu krajem oktobra. Velike brodarske kompanije su kao odgovor preusmerile svoja plovila oko Afrike, podižući cene.

Različite grupe koje sebe nazivaju „Islamski otpor“ takođe su lansirale dronove i rakete na američke trupe u Iraku i Siriji. Vašington odbija da povuče svoje snage iz regiona, iako su one odavno nadživele dobrodošlicu Bagdada i nikada nisu imale blagoslov Damaska.

Iako su SAD u ponedeljak pokrenule vazdušne napade na tri cilja u Iraku, Grejem je optužio ministra odbrane Lojda Ostina da je pokazao „slabost“ i „izneverio naše trupe na terenu“ tako što nije uzvratio snažnijom.

„Pitao sam ga pre nekoliko meseci: Postoji li crvena linija? Da li biste javno rekli našim neprijateljima da ako ubijete Amerikanca, mi idemo na vas? rekao je senator za Fok Nevs. „Ako zaista želite da zaštitite američke vojnike, učinite to stvarnim ajatolahu, ako napadnete vojnika preko proksija, mi idemo na vas.

Grejem ima dugu istoriju promovisanja upotrebe sile u inostranstvu, često u tandemu sa bivšim senatorom Arizone Džonom Mekejnom, koji je neslavno pevao „Bomb Iran” tokom svoje predsedničke kampanje 2007. Nosio je baklju nakon što je Mekejn umro 2018. Grejem je pukovnik u penziji američkog ratnog vazduhoplovstva, ali je celu svoju vojnu karijeru proveo u korpusu generalnih advokata kao advokat, a potom i sudija.