ChatGPT pruža tačne informacije o ishrani, otkriva istraživanje

ChatGPT pruža tačne informacije o ishrani, otkriva istraživanje

ChatGPT može biti koristan i zgodan alat za ljude koji žele da znaju nutritivne informacije o određenim prehrambenim proizvodima, navodi se u istraživačkom pismu objavljenom na mreži 27. decembra u JAMA Netvork Open.

Jen Nhi Hoang, sa Medicinskog univerziteta u Tajpeju na Tajvanu, i njegove kolege istraživali su pouzdanost veštačke inteligencije (AI) u obezbeđivanju sadržaja energije i makronutrijenata u 222 prehrambena artikla na engleskom i kineskom jeziku. Pouzdanost ChatGPT-3.5 (čet-bot 1) i ChatGPT-4 (čet-bot 2) upoređena je za pružanje informacija o kalorijama i sadržaju makronutrijenata (ugljeni hidrati, masti i proteini).

Istraživači nisu primetili značajne razlike između nutricionističkih i AI procena sadržaja energije, ugljenih hidrata i masti, ali je postojala značajna razlika u proceni proteina. Obe verzije ChatGPT-a su obezbedile tačan energetski sadržaj za približno 35 do 48% od 222 prehrambena artikla u okviru 10%, sa varijacijom koeficijenta <10%. Chatbot 2 je bio bolji od chatbot 1, ali je precijenio protein.

„Iako su AI chat-botovi dizajnirani da budu probabilistički, rezultati ove studije poprečnog preseka sugerišu da AI može biti koristan i zgodan alat za ljude koji žele da znaju informacije o energiji i makronutrijentima svoje hrane“, pišu autori. „Trenutno je sposobnost AI-četbota da daju personalizovane savete o ishrani, kao što su specifične smernice za ishranu i tačne veličine porcija, ograničena.“