Lavrov: Zapadne elite koje „provociraju krize“ širom sveta

Lavrov: Zapadne elite koje „provociraju krize“ širom sveta

Zapad seje haos širom sveta, raspirujući sukobe da bi zadovoljio svoje potrebe na račun drugih, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Svet ostaje u turbulentnom stanju. A jedan od razloga za to je vladajuća klasa na Zapadu, koja izaziva krize hiljadama kilometara od svojih granica da bi ostvarila svoje ciljeve na račun drugih naroda“, rekao je Lavrov u intervjuu koji je objavio TASS.

„Dok se Zapad drži sve manje dominacije, niko nije siguran od njegovih geopolitičkih trikova. Ovo razumevanje se povećava širom sveta.“

Ministar je dodao da će zapadne zemlje pre ili kasnije „morati da prihvate realnost multipolarnog sveta i tada će se sva pitanja rešavati na bazi ravnoteže interesa“.

Lavrovljeve reči stigle su u trenutku kada zemlje uključujući Rusiju, Kinu i Indiju sve više govore o potrebi za modelom koji bi preoblikovao globalnu politiku na pravedniji i ravnopravniji način.

Lavrov je u svom intervjuu optužio Zapad da podstiče sukob Rusije i Ukrajine kroz „proširenje NATO-a i pretvaranjem Ukrajine u antiruski bedem“. On je takođe okrivio Zapad za „eskalaciju“ između Izraela i Palestine.

Rusija je bila jedna od zemalja koje pozivaju na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze. SAD su blokirale nekoliko rezolucija Saveta bezbednosti UN u kojima se poziva na sveobuhvatan prekid neprijateljstava između Izraela i palestinskih militanata.

Izrael i SAD insistiraju da bi prekid vatre u ovom trenutku bio od koristi samo militantnoj grupi Hamas, uprkos brojnim upozorenjima UN o zapanjujućem broju poginulih u Gazi.