Kim Džong Un obećava da će pojačati ratnu spremnost da odbije „neviđene“ konfrontacije predvođene SAD

Kim Džong Un obećava da će pojačati ratnu spremnost da odbije „neviđene“ konfrontacije predvođene SAD

Severnokorejski lider Kim Džong Un izdao je poziv za pojačanu ratnu spremnost kako bi se suprotstavio, kako je izjavio, „neviđenim konfrontacionim potezima“ predvođenim SAD. Ove izjave dolaze tokom ključnog političkog sastanka čiji je cilj postavljanje državnih ciljeva za 2024. godinu, prema izveštajima državnih medija u četvrtak.

Kimovi komentari nagoveštavaju da bi Severna Koreja mogla nastaviti s testiranjem oružja kako bi modernizovala svoj nuklearni arsenal. Ipak, posmatrači sugerišu da Kim možda planira koristiti svoj pojačani arsenal kao diplomatsku polugu u odnosima sa SAD-om, posebno nakon predsedničkih izbora u SAD-u koji se očekuju u novembru sledeće godine.

Na sastanku vladajuće stranke, Kim je postavio neodređene zadatke za vojsku i industriju municije s ciljem da „još dalje ubrza ratne pripreme“ suočene s „neviđenim potezima konfrontacije od strane SAD i njenih vazalnih snaga bez presedana u istoriji“. Istraživači smatraju da Kim pokušava ojačati svoju poziciju uoči potencijalnih pregovora sa SAD-om nakon izbora.

Očekuje se da će sastanak Radničke partije trajati nekoliko dana, a detalji razgovora trebali bi biti objavljeni nakon njegovog završetka, verovatno 31. decembra. Stručnjaci predviđaju da će Severna Koreja najaviti korake za jačanje nuklearnih sposobnosti i proširenje saradnje s Rusijom i Kinom, dok se suočava sa sve većim pritiscima od strane SAD-a i međunarodne zajednice.