SAD predstavile poslednji paket pomoći Ukrajini

SAD predstavile poslednji paket pomoći Ukrajini

SAD će Ukrajini pružiti dodatnih 250 miliona dolara vojne pomoći, najavio je u sredu državni sekretar Entoni Blinken.

Pomoć je deo „ranije usmerenog povlačenja za Ukrajinu“, rekao je Blinken, dodajući da paket uključuje municiju za protivvazdušnu odbranu, rakete, artiljerijske granate od 155 mm i 105 mm i „preko 15 miliona metaka“ municije za malokalibarsko oružje.

Ranije ovog meseca, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi upozorio je da SAD „neće imati na raspolaganju više ovlašćenja za popunu” osim ako Kongres ne odobri novu pomoć Ukrajini bez odlaganja.

„Imperativ je da Kongres reaguje brzo, što je pre moguće, kako bi unapredio naše interese nacionalne bezbednosti pomažući Ukrajini da se odbrani i obezbedi svoju budućnost“, rekao je Blinken u sredu. Slično saopštenje stiglo je iz Pentagona, pozivajući Kongres da preduzme akciju „što je pre moguće… kako bi osigurao da se naša podrška Ukrajini može nastaviti“.

Poslanici su već napustili Vašington za božićne praznike, nakon što nisu odobrili 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini koju je zatražio predsednik Džo Bajden u oktobru. Republikanci u Predstavničkom domu blokirali su omnibus zakon, zahtevajući strožu kontrolu imigracije na granici između SAD i Meksika.

Ukrajinska vojska se sprema za 2024. jer njena dugo očekivana letnja kontraofanziva ove godine nije uspela da osvoji značajnije mesto. Kijevske snage su imale velike gubitke i izgubile veliki deo vrednih tenkova i druge opreme koje je snabdevao Zapad dok su pokušavale da probiju gusta ruska minska polja i utvrđene položaje.

U međuvremenu, čini se da su ruske snage prešle u ofanzivu, a nedavno su izbacile ukrajinske trupe iz Mariinke, ključnog uporišta zapadno od Donjecka.