Njujork tajms tuži Majkrosoft i OpenAI

Njujork tajms tuži Majkrosoft i OpenAI

Njujork tajms je u sredu podneo tužbu protiv Majkrosofta i OpenAI zbog kršenja autorskih prava, tvrdeći da njihove platforme veštačke inteligencije (AI) predstavljaju nelojalnu konkurenciju i pretnju slobodnoj štampi i društvu.

Ovo je prvi izazov za autorska prava jedne velike američke medijske organizacije, navodi Tajms. List je zatražio od saveznog suda na Menhetnu da optužene smatra odgovornim za „milijarde dolara zakonske i stvarne štete“ za njihovo „nezakonito kopiranje i korišćenje jedinstveno vrednih dela Tajmsa“. Takođe je zahtevalo da kompanije unište sve modele chatbot-a i podatke o obuci koji su koristili materijal zaštićen autorskim pravima.

„Optuženi nastoje da besplatno koriste ogromna ulaganja Tajmsa u njegovo novinarstvo“, navodi se u žalbi, optužujući Microsoft i OpenAI da „koriste sadržaj Tajmsa bez plaćanja kako bi kreirali proizvode koji zamenjuju Tajms i kradu publiku od njega“.

Microsoft se navodno obavezao da će uložiti 13 milijardi dolara u OpenAI i već je koristio neke od svoje tehnologije u svom pretraživaču Bing.

U jednom primeru koji je citiran u tužbi, Pregledanje pomoću Bing-a zasnovano na ChatGPT-u predstavlja rezultate „gotovo doslovno reprodukovane“ sa Timesovog sajta za recenzije proizvoda Virecutter, ali nije pripisao sadržaj i uklonio veze za upućivanje koje su novine koristile za generisanje provizija od prodaje, što dovodi do gubitka prihoda.

Microsoft i OpenAI su „stavili poseban akcenat“ na korišćenje Timesovog novinarstva zbog „opažene pouzdanosti i tačnosti materijala“, tvrdi list.

„Ako Tajms i druge novinske organizacije ne mogu da proizvedu i zaštite svoje nezavisno novinarstvo, postojaće vakuum koji nijedan kompjuter ili veštačka inteligencija ne mogu da popune“, navodi se u žalbi i dodaje: „Manje novinarstva će se proizvoditi, a društvo će koštati biti ogromna.”

Američki list zabilježio je da je u aprilu pristupio OpenAI-u i Microsoftu kako bi istražili „prijateljsko rješenje“ pitanja autorskih prava, ali bezuspješno. Nekoliko drugih medija postiglo je sporazume sa OpenAI-om o korišćenju njihovog sadržaja, uključujući Asošiejted pres i Aksela Špringera, nemačke vlasnike Politiko i Biznis Insajder.

Novine zastupa Susman Godfri, ista advokatska firma koja je ranije ovog meseca podnela predloženu grupnu tužbu protiv Majkrosofta i OpenAI, i predstavljala je Dominion Voting Sistems u predmetu za klevetu protiv Foks njuza u vezi sa predsedničkim izborima u SAD 2020.

Microsoft i OpenAI još nisu odgovorili na žalbu.