Nova metoda kultivacije humanog norovirusa pomoću embriona zebrice

Nova metoda kultivacije humanog norovirusa pomoću embriona zebrice

Virolozi za hranu sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru (NUS) uspešno su propagirali ljudski norovirus koristeći embrione zebrice, pružajući dragocenu platformu za procenu efikasnosti inaktivacije virusa za prečišćavanje vode i prehrambenu industriju.

Humani norovirus (HuNoV) je trenutno dominantan uzrok akutnog gastroenteritisa širom sveta, doprinoseći procenjenim 684 miliona slučajeva dijareje, što je rezultiralo sa 212.000 smrtnih slučajeva godišnje. Tokom značajnog perioda, odsustvo sistema kulture in vitro predstavljalo je veliku prepreku u istraživanju norovirusa. Najskorije optimizovani humani intestinalni enteroidni model, dizajniran da podrži replikaciju HuNoV, oslanja se na uzorke ljudske biopsije dobijene hirurškim ili endoskopskim procedurama, koje su obično retke. Štaviše, održavanje ovih ćelija zahteva i rad i resurse.

Istraživački tim koji je predvodio docent Li Dan sa Odseka za nauku o hrani i tehnologiju NUS-a, u saradnji sa profesorom Gong Zhijuanom sa Odeljenja za biološke nauke NUS-a, slučajno je otkrio da se embrion zebrice može koristiti kao domaćin za kultivaciju HuNoV. Model embriona zebrice je jednostavan za rukovanje, robustan je i ima kapacitet da efikasno replicira HuNoV.

Ova studija, prema njihovom najboljem saznanju, predstavlja inauguralnu demonstraciju najvećeg povećanja u odnosu na osnovnu liniju. Najvažnije, ovaj model omogućava kontinuirano prolazak HuNoV unutar laboratorijskog okruženja. Sa ovim modelom, istraživači mogu efikasno propagirati i održavati prisustvo HuNoV tokom vremena, omogućavajući im da dublje proučavaju njegovo ponašanje, replikaciju i druga svojstva.

Profesor Li je rekao: „Model embriona zebrice predstavlja suštinsko poboljšanje u metodi kultivacije HuNoV. Sa svojom visokom efikasnošću i robusnošću, ovaj alat je u stanju da poboljša i širinu i dubinu istraživanja vezanih za HuNoV. Očekuje se da će ovaj alat ne samo da će imati koristi od napretka epidemioloških istraživanja o HuNoV, već će takođe biti od neprocenjive vrednosti u uspostavljanju parametara inaktivacije HuNoV. Ovi parametri su veoma potrebni industriji za prečišćavanje vode i prehrambenoj industriji da bi razvili efikasnije metode za sprečavanje širenja virusa.

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Primenjena mikrobiologija i ekološka mikrobiologija.

U budućnosti, istraživački tim planira da koristi model embriona zebrice kako bi istražio metode inaktivacije za HuNoV u prehrambenim proizvodima. Do danas, uspešno otkrivanje infektivnog HuNoV u prehrambenim proizvodima ostaje nedostižan cilj. Iako su i dalje potrebni napori za dalje usavršavanje i optimizaciju, tekući rad istraživačkog tima obećava mnogo u rešavanju ovog izazovnog zadatka.