Muška menopauza: Razumevanje hormonskih promena tokom starenja

Muška menopauza: Razumevanje hormonskih promena tokom starenja

Hormonske promene su prirodni deo starenja, ali iskustvo je različito za muškarce i žene. Za razliku od dramatičnijeg pada koji se dešava kod žena tokom menopauze, promene polnih hormona kod muškaraca se dešavaju postepeno. Ovo se ponekad naziva muška menopauza.

Za žene, menopauza označava kraj njihovog menstrualnog ciklusa, bilo zbog prirodnog opadanja reproduktivnih hormona, hirurškog uklanjanja jajnika, promena izazvanih hemoterapijom ili terapijom zračenjem, ili stanja koje se naziva primarna insuficijencija jajnika. Ovulacija se završava i proizvodnja hormona opada tokom relativno kratkog vremenskog perioda.

Kod muškaraca, proizvodnja testosterona i drugih hormona opada tokom mnogo godina i posledice nisu nužno jasne. Ovaj postepeni pad nivoa testosterona naziva se hipogonadizam sa kasnim početkom ili nizak nivo testosterona u vezi sa uzrastom.

Nivoi testosterona kod muškaraca opadaju u proseku za oko 1% godišnje nakon 40. Međutim, većina starijih muškaraca i dalje ima nivoe testosterona u granicama normale, a samo 10% do 25% ima nivo koji se smatra niskim.

Nizak nivo testosterona kod starijih muškaraca često ostaje neprimećen. Nivo testosterona se može proveriti testom krvi, ali testovi se ne rade rutinski. I mnogi muškarci koji imaju nizak nivo testosterona nemaju simptome. Pored toga, znaci i simptomi povezani sa niskim nivoom testosterona nisu specifični za nizak testosteron. Oni takođe mogu biti uzrokovani godinama osobe, upotrebom lekova ili drugim uslovima, kao što je indeks telesne mase od 30 ili više.

Znaci i simptomi koji ukazuju na nizak nivo testosterona uključuju:

  • Smanjenje seksualne želje
  • Poteškoće sa postizanjem i održavanjem erekcije
  • Smanjenje volumena ejakulata
  • Promene u raspoloženju, uključujući iritaciju, depresiju ili anksioznost
  • Gubitak kose na telu i licu
  • Smanjenje gustine kostiju
  • Povećanje masnog tkiva

Drugi mogući simptomi uključuju smanjenu energiju, motivaciju i samopouzdanje; depresivno raspoloženje; i slaba koncentracija. Takođe je moguće iskusiti povećanu pospanost; poremećaji spavanja; blaga, neobjašnjiva anemija; smanjena mišićna masa i snaga; i povećane telesne masti.

Stručnjaci preporučuju samo testiranje starijih muškaraca na nizak testosteron ako imaju znakove ili simptome. Ako početni test pokaže nizak nivo testosterona, test treba ponoviti da bi se potvrdili rezultati. Ako se potvrdi nizak nivo testosterona, preporučuje se dalje ispitivanje hipofize kako bi se utvrdio uzrok i isključili drugi nedostaci hormona. Hipofiza je žlezda veličine zrna pasulja koja se nalazi u dnu vašeg mozga. To je deo endokrinog sistema vašeg tela, koji se sastoji od svih žlezda koje proizvode i regulišu hormone.

Preporuke o terapiji testosteronom za muškarce sa niskim nivoom testosterona u vezi sa uzrastom variraju. Američki koledž lekara je 2020. preporučio zdravstvenim radnicima da razmotre početak lečenja testosteronom kod muškaraca sa seksualnom disfunkcijom koji žele da poboljšaju svoju seksualnu funkciju, nakon što su objasnili rizike i koristi. U 2018, Endokrinološko društvo je preporučilo terapiju testosteronom za muškarce sa niskim nivoom testosterona u vezi sa uzrastom koji imaju znakove i simptome povezane sa niskim nivoom testosterona.

Neki stručnjaci takođe preporučuju lečenje testosteronom muškarcima sa niskim nivoom testosterona u vezi sa uzrastom bez prisustva znakova ili simptoma.

Ako odlučite da započnete terapiju testosteronom, vaš zdravstveni radnik će vam objasniti različite načine na koje se testosteron može primeniti, ciljne nivoe i naknadno testiranje.

Za neke muškarce, terapija testosteronom ublažava dosadne znake i simptome nedostatka testosterona. Za druge, koristi nisu jasne, a postoje i mogući rizici.

Iako su potrebna dalja istraživanja, terapija testosteronom može stimulisati rast metastatskog raka prostate i dojke. Terapija testosteronom takođe može povećati rizik od srčanog i moždanog udara i doprineti stvaranju krvnih ugrušaka u venama.

Vaš zdravstveni tim će verovatno preporučiti da ne započnete terapiju testosteronom ako je vaša plodnost važna u bliskoj budućnosti ili ako imate stanja kao što su rak dojke ili prostate, nelečena teška opstruktivna apneja u snu, nekontrolisana srčana insuficijencija ili trombofilija, ili ako ste nedavno imao srčani ili moždani udar.

Ako mislite da imate nizak testosteron, razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom o svojim znacima i simptomima, testiranju i mogućim opcijama lečenja. Oni vam mogu pomoći da odmerite prednosti i nedostatke lečenja.