Kako su sisari spretno promenili ishranu usled eksplozije ljudske populacije

Kako su sisari spretno promenili ishranu usled eksplozije ljudske populacije

Eksplozija ljudske populacije, koja je porasla sa 1,6 milijardi na više od 6 milijardi tokom 20. veka, imala je dubok uticaj na globalno okruženje i biodiverzitet. Ipak, veliki biljojedi sisari, uključujući vrste kao što su slonovi i jeleni, pokazali su izuzetnu sposobnost prilagodljivosti i preživeli relativno neokrnjeni ovu promenu.

Naučnici su istraživali ishranu najčešćih sisara biljojeda velikog tela u Kini tokom prošlog veka kako bi razumeli kako su ove vrste preživele dramatične promene u okolini izazvane rastom ljudske populacije. Analizirajući zubne mikroobrve velikih sisara, istraživači su otkrili da su ove vrste pokazale značajne promene u ishrani u odgovoru na transformacije ljudskog korišćenja zemljišta.

Dr Tomas Stidham iz Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka (IVPP) Kineske akademija nauka ističe da su za razumevanje promena u ishrani detaljno dokumentovane i analizirane različitosti zubnih mikroobrva. Ove mikroskopske strukture poput rupa i ogrebotina daju uvid u vrste biljaka koje su sisavci konzumirali tokom vremena.

„Oštećenja mikrotrobe koreliraju sa raznovrsnošću ishrane, što omogućava praćenje promena u vrstama i količinama pojedenih biljaka“, objašnjava dr Stidham.

Tim je prikupio podatke od 380 primeraka donje vilice, obuhvatajući 18 vrsta velikih sisara biljojeda u Kini. Period analize obuhvatao je vreme pre (1880-1910) i posle (1970-1990) značajnog porasta ljudske populacije. Fokusirajući se na ishranu ovih sisavaca tokom različitih vremenskih perioda, istraživači su identifikovali ključne promene u ishrani koja je korelirala sa stvaranjem velikih urbanih područja i intenzivnijim korišćenjem zemljišta od strane ljudi.

„Vrste na koje smo se fokusirali u ovoj studiji trenutno imaju značajne veličine populacije i vešto su se prilagodile našoj planeti koja se menja. Ova vrsta istraživanja pruža neprocenjivo iskustvo koje pomaže da se osigura da više vrsta može koegzistirati sa ljudima u našoj zajedničkoj budućnosti“, naglašava dr Jang Janghešan sa Istočnokineskog normalnog univerziteta (ECNU), glavni autor studije.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Ecology Letters, ukazuju na to da su veliki sisavci pretrpeli značajne promene u ishrani u istočnom delu Kine, gde je došlo do najvećeg porasta ljudske populacije. Nasuprot tome, zapadna Kina, manje naseljena i manje pogođena rastom populacije, pokazala je minimalne promene u ishrani ovih sisavaca.

Dalja analiza pokazuje da su ove promene u ishrani u istočnom delu Kine rezultirale povećanom raznovrsnošću i prilagodljivošću u konzumiranju hrane od strane sisavaca. Ovo je ključno otkriće koje naglašava vezu između promena u ishrani velikih sisavaca i brze transformacije korišćenja zemljišta izazvane ljudskom aktivnošću.

Profesor Ksingfeng iz ECNU-a, odgovarajući autor studije, izražava divljenje prilagodljivosti ovih sisavaca pred nezaustavljivim progresom čovečanstva. „Naši nalazi svedoče o neverovatnoj prilagodljivosti ovih biljojeda. Suočeni sa nemilosrdnim napredovanjem čoveka, promenili su svoje strategije ishrane, a ova fleksibilnost je verovatno kamen temeljac njihove otpornosti u ovom pejzažu koji se brzo menja.“

Ovo istraživanje ne samo da doprinosi razumevanju odnosa između velikih sisara i njihove okoline, već pruža i neprocenjiv uvid u buduće strategije očuvanja. Dok se svet suočava sa izazovima antropocena, dublje razumevanje suptilnih ekoloških promena postaje ključno za očuvanje i održavanje biodiverziteta planete.