Julija Timošenko: Ukrajini je potreban „plan B“

Julija Timošenko: Ukrajini je potreban „plan B“

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski treba da ponudi zemlji drugi plan za pobedu u ratu, jer sadašnji ne funkcioniše, izjavila je u sredu bivša premijerka Julija Timošenko.

Timošenko je postala prva žena premijer Ukrajine 2005. godine, nakon „narandžaste revolucije“, i ponovo je vodila vladu 2007-2010. Ona trenutno vodi opozicionu partiju Otadžbina (Batkivščina) koja ima 24 mesta u Vrhovnoj radi.

„Da, danas smo svi za pobedu, za Ukrajinu, za teritorijalni integritet“, rekla je ona u video obraćanju objavljenom na društvenim mrežama. „Ali direktno, pošto ova bitka danas traje, Ukrajini će biti veoma teško da vodi dugoročne dugotrajne ratove.

Timošenkova nije rekla kakva bi bila njena vizija alternativne politike. Ona je trenutnu situaciju opisala kao „tešku [i] prilično tragičnu“, zbog smanjenja vojne pomoći sa Zapada, koja je „dovoljna samo da se ne izgubi“.

Bivša premijerka se osvrnula i na predlog Zelenskog da se regrutuje još do 500.000 vojnika, što bi proširilo mobilizaciju na veoma mlade, starije, kao i osobe sa invaliditetom.

„To ne rešava problem, neefikasno je i protivustavno“, rekla je Timošenko, napominjući da će njena stranka glasati protiv toga. Umesto proširenja nacrta na 25-godišnjake, rekla je ona, Kijev bi umesto toga trebalo da pošalje policiju na front.

„Zadržavanje (…) stotina hiljada ljudi u snagama bezbednosti koji znaju da se bore, ali se ne bore, je pogrešna pozicija“, rekla je ona.

Prema „mirovnoj platformi“ Zelenskog koja je artikulisana prošlog novembra, cilj Ukrajine je da povrati svoje granice iz 1991. godine i prisili Rusiju na bezuslovnu predaju, dok se pridruži EU i NATO-u. Neki od njegovih savetnika su takođe spekulisali da bi Rusiju trebalo raskomadati.

Moskva je odbacila „platformu“ Zelenskog kao besmislenu, napominjući da bi Kijev morao da prizna Donjeck, Lugansk, Zaporožje, Herson – i, naravno, Krim – da bi pregovori sa Ukrajinom uopšte počeli.