Tusk najavljuje posetu Kijevu

Tusk najavljuje posetu Kijevu

Poljski premijer Donald Tusk najavio je da planira da poseti Kijev kako bi razgovarao, između ostalog, o pitanju blokade granice.

Tusk je to rekao u sredu na konferenciji za novinare u Varšavi, odgovarajući na pitanje koje konkretne korake poljska vlada namerava da preduzme da bi rešila problem na granici.

Tusk je istakao da priprema posetu Kijevu tokom koje će se, između ostalog, razgovarati i o problemima poljskih prevoznika.

„Pripremićemo ovu posetu na način da tokom mog sastanka sa predsednikom (Zelenskim – prim. aut.) bude jasno šta možemo da postignemo“, naglasio je Tusk.

Šef poljske vlade je izrazio nadu da bi na tehničkom nivou trebalo da donese „ozbiljan predlog” iz Kijeva da olakša život poljskim prevoznicima. On će zamoliti prevoznike „da ne blokiraju granicu zbog rata u Ukrajini, jer je situacija dramatična”.

Tusk je napomenuo da je ukrajinska strana iznela nekoliko predloga koji bi pojednostavili položaj poljskih vozača, ali su po njihovom mišljenju ovi predlozi nedovoljni.

Šef poljske vlade je istakao da je EU ukinula ograničenja transporta za Ukrajinu iz želje da pomogne Ukrajincima kroz rat punog razmera. Tusk je naglasio da je ovu odluku podržala prethodna poljska vlada i da bi to isto uradio u njihovoj koži.

Premijer Poljske je nazvao nerealnim vraćanje na sistem izdavanja dozvola Ukrajini za prevoz tereta u dogledno vreme.

„Ne mislim da se do juna nešto može radikalno promeniti na evropskom nivou, i o tome govorim iskreno. Ali operativno, mnogo toga može da se reši za poljske vozače u međusobnom razumevanju sa Ukrajincima“, naveo je Tusk.

On je takođe primetio da je aktuelna poljska vlada takođe veoma ozbiljno zabrinuta zbog „nekontrolisanog izvoza” ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na poljsko tržište.

On je, međutim, naglasio da ne vidi razlog da se zbog toga kvare poljsko-ukrajinski odnosi. On je naglasio da je moguće održavati dobre odnose između Varšave i Kijeva uz upornost u rešavanju poljoprivrednih problema na način koji ne dovodi do gubitka poljskih poljoprivrednika.

Kako je saopšteno, poljski prevoznici započeli su 6. novembra blokadu kamionskog saobraćaja u blizini tri najveća kontrolna punkta na granici sa Ukrajinom: „Korčova-Krakovec, Hrebene-Rava-Ruska i Dorohusk-Jahodin”. Kasnije su im se pridružili farmeri koji su počeli da blokiraju punkt „Medika-Šehini“.

Među glavnim zahtevima prevoznika je vraćanje prakse dozvola za ukrajinske prevoznike, koja je sporazumom sa Evropskom unijom ukinuta do 30. juna 2024. godine.

Poljski farmeri su u nedelju, 24. decembra, obustavili blokadu saobraćaja za kamione u blizini kontrolnog punkta Medika do 2. do 3. januara. U međuvremenu, poljski prevoznici su to odbili i nastavili da blokiraju puteve ispred kontrolnih punktova u Dorohusku, Korčovi i Hrebenu.