Apple Watch modeli ponovo u prodaji nakon privremene odluke suda

Apple Watch modeli ponovo u prodaji nakon privremene odluke suda

Dva modela Apple Watch-a se ponovo mogu kupiti nakon što je savezni sud privremeno ukinuo obustavu prodaje koju je naredila Komisija za međunarodnu trgovinu (ITC) zbog spora oko patenta. ITC je naredila obustavu u oktobru kako bi sprečila Apple da koristi specifične tehnologije koje podržavaju sistem merenja kiseonika u krvi u njegovim satovima Serije 9 i Ultra 2. Apple je bio u sporu sa kompanijom Masimo oko tih tehnologija.

Iako je Apple prekinuo onlajn prodaju pomenutih modela u SAD kako bi se uskladio sa presudom ITC-a, sud je sada dozvolio prodaju dok ne donese konačnu odluku. Apple je uložio žalbu u nadi da će imati potpunu podršku suda. Do trenutka pisanja, modeli u pitanju nisu bili dostupni u Apple-ovoj onlajn prodavnici.

Ovo nije prvi put da Apple nailazi na prepreke u vezi s patentima dok pokušava unaprediti svoje satove u uređaje za praćenje zdravlja. Ranije ove godine, ITC je presudio da je Apple prekršio Nosivu EKG tehnologiju AliveCor-a, a ta odluka je ostala na snazi i nakon odbijanja administracije da je poništi. Ovaj spor nije direktno uticao na prodaju Apple Watch-a jer je drugo regulatorno telo zaključilo da AliveCor-ova tehnologija nije patentibilna. Analitičari predviđaju da bi Apple mogao razmotriti sklapanje licencnih ugovora ili čak akviziciju startapova specijalizovanih za medicinske tehnologije kako bi izbegao buduće probleme sa patentima.