Argentinski sindikati izašli su na ulice u znak protesta zbog predsednikovih mera štednje

Argentinski sindikati izašli su na ulice u znak protesta zbog predsednikovih mera štednje

Hiljade članova sindikata i aktivista izašlo je u sredu na ulice glavnog grada Argentine u znak protesta protiv dekreta predsednika Havijera Mileija kojim se nameću sveobuhvatna deregulacija i mere štednje koje imaju za cilj da ožive ekonomiju zemlje.

Sindikati su tražili od suda prethodnu zabranu za blokiranje mera kojima se ukidaju neke mere zaštite na radu, ali je sudija odbio žalbu, navodeći da uredba još nije stupila na snagu. To radi u petak.

Argentinski radnički aktivisti postavljaju pitanje da li Milei, samoproglašeni anarhokapitalista koji se dugo bunio protiv „političke kaste“ u zemlji, može nametnuti mere putem hitne uredbe kojom se zaobilazi zakonodavna vlast u kojoj njegova stranka ima malo mesta.

„Ne dovodimo u pitanje legitimitet predsednika… ali želimo predsednika koji poštuje podelu vlasti, koji razume da radnici imaju potrebu da se brane pojedinačno iu okviru pravde kada postoji neustavnost“, rekao je Herardo Martinez, generalni sekretar argentinskog sindikata građevinskih radnika.

Protest je protekao mirno, osim sukoba male grupe demonstranata i policije. Novinari su uhvaćeni u tuču dok je policija razbijala grupu demonstranata, a neke su policajci tukli.

„Zemlja nije na prodaju!“ neki demonstranti su skandirali, očigledno misleći na predloge koji bi omogućili privatizaciju državnih industrija.

Otkako je preuzeo dužnost 10. decembra nakon ubedljive pobede na izborima, Milei je devalvirao valutu zemlje za 50%, smanjio subvencije za transport i energiju, rekao je da njegova vlada neće obnoviti ugovore za više od 5.000 nedavno primljenih državnih službenika i predložio ukidanje ili izmenu oko 300 zakona.

On kaže da želi da transformiše argentinsku ekonomiju i smanji veličinu njene države kako bi se pozabavio rastućim siromaštvom i godišnjom inflacijom za koju se očekuje da će dostići 200 odsto do kraja godine.

Generalna konfederacija rada pročitala je saopštenje na maršu u sredu u kome se kaže da Mileijev dekret „uvodi žestoku, regresivnu reformu rada čija je jedina svrha da zakoči sindikalne aktivnosti, kazni radnike i koristi poslovnim interesima“.

Milejeva administracija se brzo suočila sa protestima. Vlada je rekla da će dozvoliti demonstracije, ali je zapretila da će prekinuti isplatu javne pomoći svima koji blokiraju saobraćajnice. Učesnicima marša je takođe bilo zabranjeno da nose štapove, pokrivaju lica i dovode decu na protest.

Milei, 53-godišnji ekonomista koji je stekao slavu na televiziji uz psovke opterećene tiradama protiv političkog establišmenta, postao je predsednik uz podršku Argentinaca razočaranih ekonomskom krizom.

U intervjuu za medije uoči protesta, on je optužio one koji se protive njegovim reformama da „nisu svesni ozbiljnosti situacije“.

Njegove inicijative imaju podršku Argentinskog poslovnog udruženja koje ih je nazvalo „istorijskom šansom“ za borbu protiv „prevelike veličine države“ i negativnih posledica decenija budžetskih deficita.