Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke traži da se ne održava novogodišnji vatromet zbog pucnjave u Pragu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke traži da se ne održava novogodišnji vatromet zbog pucnjave u Pragu

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan zatražio je od lokalnih vlasti da ne priređuju novogodišnji vatromet zbog masovne pucnjave na Karlovom univerzitetu u Pragu i dvostrukog ubistva u šumi Klanovice u prestonici, za koje se veruje da je oba izvršila ista osoba.

Češko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je Rakušanovo pismo gradonačelnicima opština na svom sajtu.

Šef Ministarstva unutrašnjih poslova Češke je ukazao da je ta zemlja „doživela dva šokantna akta nasilja u vezi sa pucnjavom uoči Božića“.

„Najmanje što možemo da učinimo jedni za druge u ovom trenutku je da ne pojačavamo nervozu i ne produbljujemo napetost i moguće povrede koje je ovo nasilje ostavilo za sobom. Dolazak Nove godine možete dočekati bez petardi, topovskih rafala i vatrometa“, rekao je on. dodao..

Poznato je da je novogodišnji vatromet već otkazala gradska većnica Olomouca na istoku Češke. Tamo je ova odluka obrazložena ne samo tragičnim događajima poslednjih dana, već i poplavama.

Masovno ubistvo u zgradi Karlovog univerziteta 21. decembra najtragičniji je slučaj u modernoj istoriji Češke. U pucnjavi, koju je organizovao 24-godišnji student Filozofskog fakulteta, poginulo je 14 osoba.

Svi ubijeni su državljani Češke, njihova imena ne otkrivaju agencije za provođenje zakona.

Vlasti veruju da je napadač umešan u nekoliko drugih ubistava, uključujući masakr sopstvenog oca i ubistvo dvoje ljudi u predgrađu Praga.

Policija nije otkrila motive ubice, dok negira njegovu moguću povezanost sa terorističkim grupama.