RIK poništio glasanje na izbornom mestu u Bojniku zbog nepravilnosti

RIK poništio glasanje na izbornom mestu u Bojniku zbog nepravilnosti

Republička izborna komisija je usvojila je prigovor izborne liste „Nacionalno okupljanje“ i odlučila da se glasanje na izbornom mestu broj 12 u opštini Bojnik poništi. Izbori za narodne poslanike na tom izbornom mestu biće ponovljeni u subotu, 30. decembra.

„Nacionalno okupljanje“, koju čine Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri, podnelo zahtev za ponavljanje u izbora zbog toga što je, kako tvrde, veći broj birača glasao javno i što im je sugerisano za koga da glasaju.

Na sedniciRIK-a je saopšteno da je uvidom u zapisnik o radu biračkog odbora utvrđeno da su članovi Biračkog odbora imali primedbe na postupak sprovođenja glasanja.

Na sednici je odbijen drugi zahtev ove koalicije za ponavljanjem izbora u opštini Lajkovac.

U prigovorima, koje je RIK-u podnelo „Nacionalno okupljanje“ navodi se da je zahtev za poništavanje glasanja u opštini Lajkovac podnet zbog propusta predsednika ili drugih članova biračkog odbora da unesu sve podatke o osvojenim glasovima izbornih lista, odnosno da izborne liste koje nisu dobile nijedan glas evidentira sa brojem nula.

U obrazloženju je navedeno da zapisnik rada biračkog odbora prema zakonu mora da sadrži samo brojeve glasova koje su izborne liste dobile, a ne i podatak o tome da neka izborna lista nije dobila glas.