Nova studija pokazuje da su Mali Magelanov oblak zapravo dve manje galaksije

Nova studija pokazuje da su Mali Magelanov oblak zapravo dve manje galaksije

Veliki međunarodni tim astronoma i astrofizičara pronašao je dokaze koji pokazuju da Mali Magelanov oblak nije jedna galaksija – zapravo su dve, jedna iza druge. Grupa je napisala rad koji opisuje njihov rad i postavila ga na arXiv server za preprint.

Magelanovi oblaci su dugi niz godina poznati kao dve nepravilne patuljaste galaksije za koje se može videti da se pojavljuju veoma blizu jedna drugoj na južnoj nebeskoj hemisferi. Takođe su pojedinačno nazvani Veliki i Mali Magelanovi oblaci, na osnovu njihove veličine. Krajem 1980-ih pojavili su se neki dokazi koji sugerišu da Mali Magelanov oblak (SMC) nije bio jedna, već dve patuljaste galaksije. U ovom novom naporu, istraživači su pronašli više dokaza koji pokazuju da su SMC zaista dve male patuljaste galaksije.

Da bi saznao više o SMC-u, istraživački tim je prvo proučio podatke iz ESA-ine svemirske opservatorije Gaia koji su im omogućili da naprave procene prosečne brzine zvezda u različitim delovima SMC-a. Zatim su proučavali podatke iz Galaktičkog australijskog kvadratnog kilometarskog niza Pathfinder, niza radio teleskopa u Zapadnoj Australiji, što im je omogućilo da nauče više o međuzvezdanom medijumu u SMC i LMC. Takođe su analizirali podatke iz APOGEE istraživanja, koje su stigle zahvaljujući spektrografima od 300 vlakana na Sloan Foundation Telescope i NMSU teleskopu, koji se oba nalaze u opservatoriji Apache Point u Novom Meksiku.

Gledajući sve dokaze, istraživači su otkrili da je hemijski sastav dva „dela“ SMC različit. Takođe su otkrili da dva dela imaju različite brzine, pri čemu se oni kreću brže u onome što je izgledalo kao bliži deo galaksije, i otkrili su da dva dela imaju približno istu masu i da su oba dela u interakciji sa LMC-om.

Uzeti zajedno, zaključili su istraživači, dokazi veoma snažno ukazuju na dve jedinstvene galaksije, jedna skoro iza druge u odnosu na Zemlju. Pozicioniranje, primećuju, objašnjava zašto do relativno nedavno nije primećeno da je SMC verovatno dve galaksije.

Istraživački tim je takođe izračunao da je bliža od dve galaksije udaljena otprilike 199.000 svetlosnih godina, dok je udaljenija od para udaljena otprilike 215.000 svetlosnih godina.