Japanska sonda ulazi u lunarnu orbitu uoči istorijskog sletanja na Mesec

Japanska sonda ulazi u lunarnu orbitu uoči istorijskog sletanja na Mesec

Japanska svemirska sonda SLIM ušla je u orbitu Meseca u ponedeljak kao veliki korak ka prvom uspešnom sletanju zemlje na Mesec, koje se očekuje sledećeg meseca.

Pametni lender za istraživanje Meseca (SLIM) ima nadimak „Mesečev snajper“ jer je dizajniran da sleti u krugu od 100 metara od određene mete na površini Meseca.

Ako bude uspešan, tačdaun bi Japan učinio tek petom zemljom koja je uspešno spustila sondu na Mesec, posle Sjedinjenih Država, Rusije, Kine i Indije.

SLIM je u ponedeljak „uspešno ušao u orbitu Meseca u 16:51 po japanskom vremenu“ (07:51 GMT), saopštila je Japanska agencija za istraživanje svemira (JAKSA) u saopštenju objavljenom u ponedeljak uveče.

„Njegova promena putanje je postignuta kako je prvobitno planirano i nema ničeg neobičnog u vezi sa uslovima sonde“, saopštila je agencija.

Očekuje se da će spuštanje lendera ka Mesecu početi oko 12:00 po japanskom vremenu 20. januara, a njegovo sletanje na površinu zakazano je za 20 minuta kasnije, saopštila je JAKSA.

Raketa H-IIA poletela je u septembru sa južnog ostrva Tanegašima noseći lender, nakon tri odlaganja povezana sa lošim vremenom.

JAKSA je ovog meseca saopštila da će misija biti „neviđeno visoko precizno sletanje“ na Mesec.

Lender je opremljen sferičnom sondom koju je razvila kompanija za proizvodnju igračaka.

Nešto veća od teniske loptice, može da promeni svoj oblik da bi se kretala po površini Meseca.

U poređenju sa prethodnim sondama koje su sletale „nekoliko ili više od 10 kilometara“ od ciljeva, SLIM-ova navodna granica greške ispod 100 metara ukazuje na nivo tačnosti koji se nekada smatrao nemogućim, zahvaljujući kulminaciji 20-godišnjih napora istraživača, prema JAKSA.

Sa napretkom tehnologije, potražnja raste da bi se tačno odredili ciljevi poput kratera i stena na površini Meseca, rekao je novinarima ovog meseca Shinichiro Sakai, menadžer JAKSA SLIM projekta.

„Prošli su dani kada je bilo željeno samo istraživanje „negde na mesecu“,“ rekao je on.

Velike su nade i da će SLIM-ova tačnost olakšati uzorkovanje lunarnog permafrosta, što će naučnike dovesti korak bliže otkrivanju misterije oko vodenih resursa na Mesecu, dodao je Sakai.

Japanske misije su dva puta propale – jedna javna i jedna privatna.

Prošle godine, zemlja je neuspešno poslala lunarnu sondu po imenu Omotenaši kao deo misije Sjedinjenih Država Artemis 1.

U aprilu je japanski startap „ajspejs“ uzalud pokušao da postane prva privatna kompanija koja je sletela na Mesec, izgubivši komunikaciju sa svojom letelicom nakon, kako je rekao, „tvrdog sletanja“.