SAD bi trebalo da povuku svoje nove tvrdnje o Arktiku

SAD bi trebalo da povuku svoje nove tvrdnje o Arktiku

SAD bi trebalo da prestanu da pokušavaju da jednostrano prošire svoj epikontinentalni pojas, posebno na Arktiku, rekao je zoolog Univerziteta Aljaske Rik Štajner u intervjuu objavljenom u sredu za RIA Novosti.

Njegovi komentari usledili su nakon što je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena zvanično objavila mape prošle nedelje koje detaljno prikazuju prošireni američki kontinentalni pojas u Arktičkom moru, Atlantiku, Beringovom moru, Tihom okeanu, dva dela u Meksičkom zalivu i blizu Marijanska ostrva.

Ukupno, Vašington je jednostrano zatražio suverenitet od oko milion kvadratnih kilometara morskog dna, sa najvećim dobitkom na Arktiku – regionu bogatom mineralima i energetskim resursima.

Američki Stejt department je insistirao da nove granice koje je predložio Vašington neće stvoriti teritorijalne sporove sa Rusijom, već će zahtevati rešenje sa Kanadom i Japanom.

Međutim, Štajner je tvrdio da SAD „hodaju po tankom ledu” tako što postavljaju jednostrane zahteve na Arktiku, pošto nisu ratifikovali Konvenciju UN o pravu mora (UNCLOS).

Umesto da se trka za resurse u polarnom regionu, zoolog je insistirao da se sve zemlje ujedine kako bi „potpuno i zauvek zaštitile Arktički okean“ i povukle svoje pretenzije na prošireni epikontinentalni pojas.

Odbijanje Vašingtona da ratifikuje UNCLOS takođe znači da praktično nema šanse da njegove predložene nove granice ikada budu međunarodno priznate, rekao je za RIA Chas Freeman, veteran američkog diplomate i bivši pomoćnik američkog sekretara za odbranu za međunarodnu bezbednost.

Jedino rešenje bi bilo pregovaranje o sporazumu sa zemljama koje već imaju prava na te oblasti, kao što su Rusija, Kanada i druge članice Arktičkog saveta, smatra Frimen.

„Čak i da Amerikanci nisu bili uključeni u proki rat sa Rusijom i ekonomski rat sa Kinom, naterati ih da pristanu na ove jednostrane akcije bilo bi granično nemoguće“, rekao je bivši diplomata. On je takođe tvrdio da je „teško razumeti“ kako su tvrdnje SAD o proširenoj polici na Arktiku u skladu sa njenim prigovorima na slične tvrdnje iz zemalja kao što je Kina.

Moskva je u međuvremenu osudila jednostrane tvrdnje Vašingtona kao „neprihvatljive“. Šef komiteta Državne dume za Arktik Nikolaj Haritonov upozorio je da pokušaji SAD da prošire svoju teritoriju mogu povećati tenzije na Arktiku.