Grčki policajac pogođen raketom tokom napada sportskih navijača preminuo je u bolnici

Grčki policajac pogođen raketom tokom napada sportskih navijača preminuo je u bolnici

Grčki policajac koji je upucan bakljom tokom nasilja navijača u Atini pre tri nedelje preminuo je u bolnici od zadobijenih povreda, saopštile su zdravstvene vlasti u sredu.

Dana 7. decembra, grupa navijača napustila je odbojkašku utakmicu da bi raketama i benzinskim bombama napala policiju koja je bila smeštena ispred arene. Veruje se da su umešane organizovane grupe fudbalskih navijača. Policajac Giorgos Ligeridis, 31, pogođen je metak u butinu i zadobio je teško oštećenje arterije. Sukob je podstakao vladinu akciju protiv sportskog nasilja.

Jedan 18-godišnji mladić je uhapšen i optužen za ispaljivanje baklje.

Grčki ministar policije Giannis Economou izrazio je saučešće porodici policajca i pozvao na „stabilan društveni savez protiv nasilja“. On je obećao da će se policijski napori nastaviti „sve dok ne identifikujemo one koji su organizovali, koordinirali i naoružali“ učesnike napada 7. decembra.

Vlada desnog centra naredila je da se sve utakmice vrhunskog fudbala u Grčkoj dva meseca igraju bez publike. Klubovi moraju da instaliraju kamere za nadzor unutar stadiona i organizuju personalizovane sisteme za prodaju karata pre nego što navijačima bude dozvoljeno da se vrate.

Nasilje je decenijama mučilo grčki fudbal, uprkos stalnim naporima da se razbiju navijačka udruženja okrivljena za napade, koji se uglavnom dešavaju van stadiona.